5 argumente pro și contra testelor de screening genetic în sarcină

Sursa foto: Shutterstock
23

Testele de screening au o prezență din ce în ce mai puternică în lumea medicală, mai ales atunci când este vorba despre monitorizarea evoluției sarcinii. Înainte de a lua o decizie doar pentru că este la modă sau populară, trebuie să iei în calcul argumentele pro și contra, avantajele și dezavantajele efectuării acestor investigații suplimentare. 

 

   1. Cum intenționezi să folosești rezultatele testelor?

Există mai multe teste de screening de trimestru 1 și 2 de sarcină și un rezultat favorabil te poate ajuta să te relaxezi pentru următoarele săptămâni, până la nașterea celui mic. Dar dacă testele prenatale indică un defect congenital sau o boală genetică, vei fi pusă în fața unei decizii teribile: să îți asumi riscul de a continua sarcina sau nu.

Dacă nu iei în calcul efectuarea unei întreruperi de sarcină și ești decisă că bebelușul tău cu sindromul Down sau cu altă afecțiune genetică va veni pe lume, testele de screening genetic nu vor reprezenta decât o sursă suplimentară de stres, pe care nu se știe dacă merită să ți-o asumi.

 

   2. Testele de screening te pot ajuta să te pregătești pentru după naștere

Unii medici consideră că ideea de a realiza aceste teste numai în situația în care mama este dispusă să avorteze un produs de concepție cu o anomalie genetică este o greșeală. Poate că mama preferă să știe și să se pregătească dinainte de naștere, deoarece consideră că impactul emoțional ar fi mai mic. Poate că există nevoia unei intervenții rapide postpartum pentru a-i acorda bebelușului cele mai bune șanse la viață, și atunci aceste lucruri pot fi puse la punct din timp. 

 

   3. Unele teste de screening pot furniza rezultate fals pozitive

Dublul și triplul test sunt teste de screening care calculează riscul ca viitorul bebeluș să sufere de unele sindroame genetice. Uneori, calculele pot indica un risc crescut de apariție a problemelor, iar copilul să se dovedească a fi perfect sănătos la naștere.

 

Pentru a se evita situația întreruperii unei sarcini normale sau nașterea unui bebeluș cu probleme în sânul unei familii care ar fi decis să întrerupă sarcina, în cazul în care dublul și triplul test oferă rezultate îngrijorătoare, medicul recomandă efectuarea unor investigații suplimentare, mai invazive, care să ofere o certitudine. Este la latitudinea părinților să decidă dacă își asumă riscurile asociate acestor teste suplimentare. 

 

   4. Testele de screening permit o îngrijire prenatală adecvată

Atunci când testele de screening indică o eventuală problemă, gravida are șansa de a apela la lămuriri suplimentare obținute din partea specialiștilor, poate la o a doua opinie, de a găsi răspunsuri la întrebările sale, de a se pregăti psihologic pentru momentul nașterii.

 

Ea își poate informa restul familiei în legătură cu diagnosticul și cu decizia luată în cuplu, poate pregăti locuința pentru provocările pe care le presupune un nou-născut cu probleme și poate fi monitorizată adecvat de către medicul obstetrician. 

 

   5. Testele de screening implică o serie de riscuri

Deși absolut neinvazive, testele de screening au alte riscuri asociate. Un rezultat nu foarte bun e de natură să genereze o doză imensă de stres, care poate avea impact asupra evoluției sarcinii. Un risc calculat mare poate determina viitoarea mămică să efectueze investigații suplimentare, de data aceasta invazive, pentru a obține un rezultat de certitudine, care să îi liniștească temerile. 

 

Pe de altă parte, unele gravide sunt atât de anxioase cu privire la sarcină și la viitorul copil, încât orice certitudine, bună sau rea, e preferabilă în locul expectativei și al lipsei de control. 

 

Trăgând linie, este bine că medicina a progresat suficient încât să putem beneficia de aceste instrumente de monitorizare a sarcinii. Decizia de a efectua sau nu teste prenatale de screening îi aparține, în cele din urmă, gravidei și trebuie luată cu deplină responsabilitate. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata