Agrișele, fructe recunoscute pentru proprietățile lor benefice asupra sănătății, sunt bogate în antioxidanți și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Originea și caracteristicile agrișului
Agrișul (Ribes grossularia) este un arbust din familia Grossulariaceae, originar din europa, nord-vestul Africii și diverse regiuni ale Asiei. Această plantă crește sub formă de tufe cu o înălțime variind între 60 și 150 cm.În România, agrișele se găsesc frecvent în zonele subalpine și alpine, dar pot fi cultivate cu succes. Fructele apar după 2-3 ani de la plantare și sunt utilizate pe scară largă în industria alimentară.
aspecte botanice
Ramurile agrișului sunt spinoase iar frunzele au o textură păroasă. Florile mici, de culoare verzuie sau roșcată, se dezvoltă la baza frunzelor în lunile aprilie și mai. Fructele comestibile au un gust dulce-acrișor și variază ca dimensiune între formele ovoidale sau sferice; culorile acestora includ verde, galben, alb sau chiar violet-negru. Recoltarea are loc pe parcursul verii.
Valoarea nutrițională
Agrișele conțin vitamine esențiale precum A, B1, B2, B6, C și P; minerale precum calciu, potasiu şi fier; precum şi acizi organici cum ar fi acidul citric. Cu doar 70 de calorii per 150 de grame şi un conținut ridicat de fibre solubile, aceste fructe oferă aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult.
Aport medicinal
Datorită compoziției lor bogate în nutrienți, agrișele au multiple aplicații terapeutice. acestea sunt folosite atât în medicina tradițională chineză cât și în curele naturiste pentru detoxifiere. Consumul poate ajunge până la 1 kg pe zi pentru efecte optime.
Efecte asupra sănătății
Consumul regulat al acestor fructe sprijină sănătatea cardiovasculară prin reducerea colesterolului datorită flavonoizilor prezenți. De asemenea,, acestea ajutând la reglarea tensiunii arteriale , susțin circulația sanguină eficient.
Agrișele au proprietati laxative si depurative datorita fibrelor si sunt recomandate in diete destinate slabitului sau in tratarea afectiunilor reumatice si cardiace.
binefacerile asupra organismului
Datorită conținutului ridicat de vitamina C,, agrișele contribuie semnificativ la întărirea sistemului imunitar . Acestea ajutând totodatã organismul să lupte împotriva răcelilor.
Nutrienții din compoziția lor facilitează absorbția vitaminelor esențiale din alimentație iar sucul obținut este benefic pentru vedere prin prevenirea afecțiunilor oculare comune.
Atenție la consum!
Dacă beneficiile consumării acestor fructe sunt numeroase,, există totuși contraindicații:
Persoanele alergice trebuie să evite agrișa iar femeile însărcinate ar trebui să le consume cu precauție datorită posibilelor reacții adverse care pot apărea pe parcursul sarcinii.
(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)