Artrita – Boala ce afecteaza persoanele de varsta a treia, poate fi prezenta si la copii

Pana si copiii pot suferi de artrita. Chiar daca  este o afectiune mai mult asociata cu varsta a treia, ea poate aparea si la copii. Vorbim despre artrita juvenila, o boala autoimuna, care de multe ori este diagnosticata tarziu.

Durerea de oase la nivelul mainilor sau picioarelor este unul dintre simptome. De multe ori parintii cred ca cel mic s-a lovit la joaca si nu merg la medic. Iar atunci cand merg, articulatiile pot fi deja afectate. Mai grav este ca sunt doar 4 reumatologi pediatri in sistemul de stat din Romania, asa ca pot trece ani de zile pana cand un copil primeste un diagnostic corect.

Un simptom foarte intalnit in bolile autoimune este febra prelungita, care aparent nu are o cauza.

„Altele sunt eruptiile pe piele care nu au nici ele o alta explicatie, tumefactii, adica umflaturi ale articulatiilor asociate cu durerea la copilul care poate sa spuna sau cu schiopatat sau protejarea unui membru la copilul care nu poate sa spuna”, spune Alexis Cochino, spune reumatolog pediatru.

„Articulatia poate fi folosita, dar intr-o pozitie vicioasa. Un copil care schiopateaza tot timpul, care isi taraste piciorul, care nu mai poate sa manance cum trebuie, care nu mai poate sa scrie”, declara Mariana Stefan, reumatolog pediatru.

Nu mereu articulatiile sunt primele afectate. Uneori boala se manifesta mai intai doar prin inrosirea unui ochi.

„Ceea ce este mai parsiv la aceasta boala este ca uneori intre aparitia afectqrii oculare si afectarea articulara este un interval foarte mare de timp”, adauga Mariana Stefan, reumatolog pediatru .

Boala nu este deloc usor de depistat. Simptomele nu apar toate in acelasi timp, iar lipsa medicilor specializati in reumatologie pediatrica intarzie foarte mult un diagnostic corect.

„Din pacate se intampla foarte des, aa zice chiar ca este regula ca un astfel de pacient sa petreacă luni, uneori ani fara diagnostic, sa treaca prin multi medici pana sa ajunga la unul care sa recunoasca tabloul bolii respective”, spune Alexis Cochino, reumatolog pediatru.

Daca boala nu este depistata la timp, articulatiile pot fi afectate definitiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata