Avantajele noilor tehnologii digitale disponibile în cabinetele stomatologice

Între diferitele ramuri ale medicinei, stomatologia este una dintre cele mai vechi, primele atestări ale unor astfel de activități precedând chiar nașterea scrierii (anul 7000 î. Hr.). De-a lungul timpului, această practică a evoluat în mod uimitor, de la tratamente aproximative ale afecțiunilor specifice aparatului dentar până la ceea ce este astăzi stomatologia modernă: implementarea tehnologiilor digitale și a materialelor revoluționare în scopul tratării afecțiunilor, rapid și cât mai puțin invaziv cu putință.

Ce este stomatologia digitală?

Prin stomatologie digitală înțelegem un cumul de tehnologii de ultimă generație din care fac parte:

  • imagistica orală CAD/CAM;
  • diagnoza avansată a afecțiunilor dentare;
  • stomatologie de implant asistată de computer;
  • radiografie și fotografie digitală – inclusiv tomografie CBCT;
  • managementul înregistrărilor și informațiilor legate de pacient.

Toate acestea sunt utilizate atât de către specialiștii în domeniu, cât și de terții afiliați, cu scopul de a oferi pacienților servicii de înaltă calitate.

Diagnosticarea precisă a afecțiunii

Imagistica digitală permite realizarea de imagini complexe și măsurători exacte, esențiale pentru stabilirea planului de tratament. În plus, un alt beneficiu este reprezentat de timpul redus de expunere la radiații și, implicit, de nivelul mult mai scăzut al acestora pentru pacienți, în comparație cu tehnologia imagistică clasică.

Scanarea intra-orală 3D permite ca, printr-o serie de fotografii realizate în interiorul cavității bucale, să fie proiectată o simulare tridimensională. Este o metodă mai puțin invazivă, mai igienică și mai ecologică de a realiza un plan de refacere a dinților afectați, în colaborare cu tehnicianul dentar și în permanentă comunicare cu pacientul.

Tratamentul personalizat, de înaltă calitate

Într-o epocă puternic tehnologizată, interacțiunea cu inovația produce efecte impresionante, astfel încât idei de neconceput până nu demult deja fac parte din realitate.

Anestezia asistată de computer

Înainte de orice intervenție asupra unui dinte, în unele cazuri trebuie să se efectueze o anestezie. În varianta practicii stomatologice moderne, digitale, aceasta se realizează printr-o injecție controlată de computer, care asigură exact cantitatea necesară și anestezierea locală a țesutului moale din jurul dintelui. În asemenea caz, restul cavității bucale nu este afectat (cum se întâmplă adesea în urma unei proceduri clasice de anesteziere), iar efectul dispare în maxim 90 de minute.

Scanarea și imprimarea digitală

Combinația de scanare 3D și folosirea tehnologiei de imprimare digitală se traduc printr-o reproducere fidelă a implanturilor sau, după caz, a coroanelor. Se reușește astfel o integrare perfectă a danturii, care să nu provoace dureri sau sensibilități după fixare. Din punct de vedere estetic, lucrările dentare au tonul de culoare similar cu al dinților naturali, evitându-se astfel diferențele culoare.

Laserul stomatologic

Este o altă tehnologie-minune a epocii moderne, cu ajutorul căreia poate fi tratată o varietate largă de afecțiuni parodontale sau obturații dentare. În plus, acesta este instrumentul de utilizat la finalizarea cu succes a procedurii de albire a dinților. Este preferat atât de practicieni, cât și de pacienți, deoarece înlocuiește zgomotoasa freză dentară, este non-invaziv și nedureros, iar timpul de vindecare în este semnificativ redus.

Etapizarea și înregistrarea tratamentelor

Tehnologia de procesare și stocare a datelor permite în prezent salvarea pe o durată nedeterminată a datelor obținute în urma investigațiilor și tratamentelor efectuate, fiind oricând posibile reevaluarea și continuarea tratamentului în același cabinet sau în altul. Digitalul înlocuiește astăzi cu succes vechile fișe scrise sau desenate de mână, care ocupau destul de mult din timpul specialiștilor.

Un efect impresionant al tehnologiei digitale este posibilitatea efectuării de lucrări estetice complexe care, înainte de a fi efectuate, pot fi simulate și vizualizate de medic și de pacient deopotrivă. Astfel devine posibil ca, prin diferite lucrări ce includ fațetare, montare de coroane sau de implanturi, să poată fi creat zâmbetul perfect.

Avansul tehnologic medical în domeniul stomatologiei oferă, așadar, posibilități extraordinare de diagnosticare și tratament al afecțiunilor aparatului dentar. Astfel, atât medicii, cât și pacienții se pot bucura de perfecțiunea unor rezultate aproape imposibil de atins în trecut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata