Bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât bolile oncologice

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Din cele peste aproximativ 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare1 și un estimat de 50.000 au fost ca urmare a afecțiunilor oncologice, conform raportului European Heart Network, publicat în anul 2017.

Dintre toate afecțiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte și infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese.

,,Organizația Mondială a Sănătății are ca obiectiv să reducă cu 25% decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare până în anul 2025. România ar trebui să se alinieze acestui obiectiv și să depună eforturi serioase în acest sens. Vorbim de afecțiuni care pot fi prevenite sau tratate în faze precoce, în condițiile în care populația conștientizează cât de mare este impactul și care pot fi urmările unei suferințe cardiovasculare.

În multe dintre țările Europei, decesele și îmbolnăvirile înregistrate din cauze cardiovasculare sunt în scădere. În România, însă, deși există o oarecare stabilizare, suntem departe de o scădere a frecvenței și gravității acestor categorii de afecțiuni. Sistemul de sănătate din România are o acută nevoie de echilibru între palierele de îngrijire a oamenilor, de o adevărată strategie pe termen mediu și lung, are nevoie de programe de educație, de creștere a aderenței la tratament, de depistare precoce a bolilor, de colaborarea între specialități, de un mecanism integrat de monitorizare a pacienților cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct.

Pentru a atrage atenția asupra tuturor acestor probleme, am lansat campania <<Câte vieți are inima ta?>> și ne propunem ca oamenii să conștientizeze șansa pe care o avem pentru a evita suferințe, invalidități și decese datorate acestor boli. Solicităm autorităților să ni se alăture în acest demers, sa țină cont de nevoile de informare, de educație și de tratament ale pacienților. Doar împreună putem scădea rata de îmbolnăvire, de complicații și de decese de cauză cardiovasculară”, a declarat Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF).

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, conform datelor Societății Române de Cardiologie și unul din zece pacienți nu supraviețuiește.

,,Pacienții care au avut norocul să supraviețuiască trebuie să înțeleagă că recuperarea post-infarct este esențială și să știe că riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Și la fel de important este ca pacientul să înțeleagă că viața lui nu mai poate fi la fel. Trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să țină cont de tratamentul și indicațiile recomandate de medic. Doar așa poate preveni un al doilea infarct care, în cele mai multe cazuri, se dovedește a fi fatal.

Mesajul principal pe care ne dorim să-l transmitem în cadrul campaniei <<Câte vieți are inima ta?>> este că inima trebuie îngrijită, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular ”, a declarat dr. Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul Fundației ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Societatea Națională de Medicină a Familiei și Fundația ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC) au lansat campania ,,Câte vieți are inima ta?” cu obiectivul de a atrage atenția asupra impactului bolilor cardiovasculare și mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuși pacienții care au suferit un prim infarct.

Site-ul campaniei, www.inimisanatoase.ro, oferă informații cu privire la factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și răspunde la întrebări esențiale referitoare la infarctul miocardic acut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata