Când este bine să bei de fapt apă, înainte sau după masă?

67

La întrebarea, când este bine să bei de fapt apă, la televizor spune că este recomandat consumul a doi litri de apă pe zi, dar nimeni nu ne spune dacă este mai indicat să ne hidratăm înaninte sau după masă. Astfel, specialiștii au venit cu răspunsul uimitor în aceste zile și au reușit să deslușească misterul.

În contextul medicalo-anatomic, „Atunci când mănânc diferite alimente, corpul uman desfășoară o serie de procese fizice în următoarea oridine. În primul rând, gura creează salivă, iar aceasta conține diferite enzime digestive care ajută la “dizolvarea” hranei. Apoi, stomacul creează sucuri gastrice care vor distruge potențiale bacterii și vor continuă procesul de dizolvare al hranei pe care o împing către intestine în vederea extragerii nutrienților, precizează spacialiştii.

Când trebuie să bem apă de fapt?

Că e bine și chiar indicat să ne hidratăm și să bem  apă este clar. Totuși, părerile sunt împărțite atunci când vine vorba de momentul în care ar fi cel mai bine să o bem: înainte, în timpul sau după masă?

În nutriţie, se știe deja că ficatul “absoarbe” substanțele hrănitoare ajunse din mâncare în sânge și le “împinge” către celelalte zone ale corpului. Astfel, ficatul hotărăște dacă utilizează aceste substanțe “acum” sau “mai târziu”, în funcție de necesitățile pe care le are corpul. Totuși, pentru a funcționa optim, acest organ are nevoie de apă.

Ce spun nutriționiștii

În opinia unor nutriționiști, aceştia spun că indicat este să bei apă cu cel puțin 30 de minute înainte de masă sau la cel puțin 30 de minute după ce ai mâncat. Ei argumentează cu faptul că apă băută în timpul mesei “diluează” aciziii și enzimele din aparatul digestiv, încetinind astfel procesul. Fără o digestie corespunzătoare, se aculumuleaza în organism toxine.

Totodată, același lucru se întâmplă și dacă bei alcool, băuturi carbogazoase și sucuri. Ele inhibă producția de salivă și astfel mâncarea nu ajunge în stomac la parametri optimi. Acest lucru s-ar traduce prin stări fizice de rău: balonare, crampe etc.

Dacă se bea apă cu 30 de minute înainte de masă, organismul este hidratat, stomacul, ficatul și celelalte organe interne sunt “în formă” și pregătite pentru a prelucra mâncarea.

Este important de știut faptul că dacă bei apă în timpul mesei este mai puțin periculos decât nu a bea apă deloc. Dacă nu ai băut apă înainte de masă, poți lua un păhărel mic de apă, pentru că mâncarea venită pe un fond de deshidratare duce la încetinirea digestiei.

Alții zic că nu contează când bei apă

Important este să o bei, lipsa ei îngreunând digestia și contribuind la apariția constipației. Ei argumentează prin faptul că dacă bei apă în timp ce mănânci, mâncarea se dezintegrează mai repede și astfel nutrienții sunt absorbiți mai repede în sânge.

Însă, importantă este, de asemenea, și temperatura apei. Ea nu trebuie să fie mai caldă sau mai rece decât temperatura preparatului respectiv. În ceea ce privește cantitatea de apă băută, această ar trebuie să fie suficient de mică pentru a nu dilua sucurile gastrice.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News