Daca ești hotărât să slăbești, indiferent de sacrificiile pe care ar trebui să le faci, atunci dieta daneza ți-ar putea fi de ajutor. Are la baza un plan alimentar care își propune să stimuleze o scădere în greutate de până la 10 kilograme în doar 13 zile.
Totuși, dieta daneza de 13 zile, cum mai este cunoscuta, este o cura de slăbire extrem de restrictiva. Nutriționiștii atrag atenția că nu este potrivita pentru toată lumea și poate provoca dezechilibre nutriționale.
Ce poți să mănânci în dieta daneza?
O regulă importantă a dietei daneze, una din cele mai populare diete de slabit, este aceea că va trebui să limitezi aportul caloric la maxim 600 de calorii pe zi. În plus, va trebui să mănânci trei mese principale pe zi și să respecți un program fix de masă.
De altfel, nu vei avea voie să mai mănânci absolut nimic după ora 18:00. Nu sunt permise gustări între mesele principale ale zilei. Dacă îți este foame, dieta daneza îi recomandă să bei apă. Pe lângă faptul că te menține hidratat, apa îți conferă senzația de sațietate și îți reduce apetitul.
Alimentele pe care le vei consuma în dieta daneza îți vor accelera metabolismul, astfel încât să slăbești semnificativ într-un timp foarte scurt. Pentru a reuși acest lucru va trebui să mănânci alimente bogate în proteine cu un conținut scăzut de grăsimi și să reduci aportul de carbohidrați.
Potrivit dietei daneze, alimentele bogate în proteine pot stimula scăderea în greutate. Acest lucru se explică prin faptul că organismul consumă mai multă energie pentru digerarea lor față de aportul energetic pe care îl furnizează aceste alimente.
Combinate cu alimente sărace în grăsimi și carbohidrați, vor determina organismul să folosească grăsimile stocate în țesuturile adipoase pentru a obține energia necesară desfășurării proceselor metabolice. Acest lucru favorizează scăderea în greutate, fără să afecteze masa musculara.
Alimentele bogate în proteine sunt cele de origine animală. Prin urmare, dieta daneza îți permite să mănânci carne slabă de pasăre (fără piele), carne de vită, ouă și lactate degresate. Pe lângă acestea, mai poți să mănânci legume, precum: spanac, dovlecel, roșii, castraveți, vânătă, ciuperci, țelină, morcovi, salată verde și alte legume cu frunze verzi.
De asemenea, poți să mănânci fructe de orice tip preferi, însă numai la ora meselor principale. Pe lângă apă, mai poți să bei cafea neagră care stimulează arderea grăsimilor. La fel și ceai verde, care pe lângă cofeină, conține și antioxidanți care ajută la scăderea în greutate. Acestea se vor consuma neîndulcite.
Ce să nu mănânci în dieta daneza?
După cum propabil ai dedus deja, există multe alimente pe care nu ar trebui să le consumi atunci când ții dieta daneza.
În primul rand, ar trebui să limitezi aportul alimentelor bogate în grăsimi. Evită să folosești untul sau uleiurile vegetale (de floarea soarelui, de măsline, etc.) atunci când gătești. Ideal ar fi să consumi alimentele permise de dieta daneza gătite la abur, pe grătar, fierte sau la cuptor.
De asemenea, va trebui să limitezi aportul alimentelor bogate în carbohidrați. Evită să mănânci pâine, paste, orez și alte cereale. Trebuie să ai în vedere că nu orice fel de legume sunt permise în dieta daneza! Va trebui să eviți leguminoasele și cartofii, deoarece conțin mai mulți carbohidrați.
Evident că dieta daneza nu permite nici consumul de zahăr, dulciuri, prăjituri și alte alimente care îl conțin. Pe lângă faptul că nu sunt sănătoase pentru organism, consumate în exces, acestea se depun sub formă de grăsimi în organism, ceea ce favorizează creșterea în greutate.
Chiar dacă este mai sănătoasă decât zaharul, mierea nu este nici ea permisă, având în vedere conținutul său ridicat de calorii. Va trebui să eviți să consumi guma de mestecat, deoarece conține zahar și poate crea dependență pentru dulce.
Nu în ultimul rand, va trebui să eviți să bei alcool. Acesta conține destul de multe calorii și inhibă procesul de scădere în greutate.
Exemplu de meniu în dieta daneza
Pentru a-ți fi mai ușor să pui în practica dieta daneza, găsești mai jos un exemplu despre cum ar trebui să arate meniul pentru o zi. Recomandat ar fi să variezi meniul pentru a evita monotonia.
Mic dejun
Cafea neagră sau ceai verde neindulcit.
Prânz
200 g de pipt de curcan fără piele la grătar cu o salată de rucolă cu zeamă de lămâie.
Cina
100 g de șuncă de pui și 50 g brânză de vaci degresată.