Ciocolata ar putea fi asociată cu un risc cardiovascular mai mic

Consumul de ciocolată ar putea fi „asociat” cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen care totuși nu oferă nicio dovadă a unei legături directe între cacao și bunăstarea arterelor, scrie AFP.

Consumul de ciocolata neagră a fost deja asociat în trecut, în mai multe studii, cu o sănătate cardiovasculară mai bună, dar nu a fost stabilită cu claritate nici o relație de la cauză la efect.

Pentru acest studiu, un grup de cercetători britanici s-au concentrat pe analiza corelațiilor dintre consumul de ciocolată și sănătatea cardiovasculară a unui grup de 25.000 de bărbați și femei rezidenți în Norfolk (estul Marii Britanii) în medie pe parcursul a unui deceniu.

Ei au pus în relație cantitatea de ciocolată pe care participanții au declarat că o consumă, cu datele privind sănătatea cardiovasculară: nivelul colesterolului, apariția accidentelor cardiace și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), etc.

Din observațiile cercetătorilor reiese că din punct de vedere statistic, cei care au declarat un consum mai mare de ciocolată suferă mai puțin de boli cardiovasculare.

„Conform acestui studiu (…), un consum crescut de ciocolată de până la 100 de grame pe zi este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene și de accident vascular cerebral (…)”, au declarat cercetătorii într-un articol publicat online în revista britanică de specialitate ‘Heart’.

Însă echipa condusă de profesorul Phyo Myint de la Universitatea din Aberdeen recunoaște că cei care mănâncă mai multă ciocolată sunt în medie mai tineri, au mai puțină grăsime, sunt mai sănătoși și practică mai mult sport, scrie AFP.

Prin urmare, este posibil ca mai ales acest stil de viață decât ciocolata să facă din acest grup unul în care bolile cardiovasculare nu constituie o problemă majoră de sănătate.

De asemenea, cei care știu că sunt expuși riscului de boli cardiovasculare pot avea tendința să limiteze consumul de ciocolată considerând că adoptă o dietă mai potrivită, au observat cercetătorii.

„Cu toate acestea, elementele acumulate prezentate în acest studiu sugerează că un consum ridicat de ciocolată ar putea fi asociat cu un beneficiu cardiovascular”, conchid cercetătorii.

Întrebat de AFP, nutriționistul Arnaud Cocaul, de la spitalul parizian ‘Pitié Salpetriere’ a afirmat că este vorba despre un „studiu observațional, cu toate limitele sale”. „Un producător industrial nu îl poate folosi ca argument pentru vânzări”, a mai declarat el.

Alt specialist parizian în nutriție, Pierre Azam a subliniat la rândul său că acest tip de studiu nu oferă nici o certitudine în materie de sănătate publică”. El și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu „daunele” pe care acest tip de studiu le poate produce în rândul populației, mai scrie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata