Coenzima Q10 este o substanţă lipo-solubilă cu caracteristici de vitamină, prezentă în fiecare celulă a organismului, unde îndeplineşte două funcţii majore: cel de producere de energie şi cel de antioxidant puternic, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
„Studiile clinice arată că această substanţă este foarte eficientă în lupta organismului împotriva radicalilor liberi şi protejează împotriva efectelor distrugătoare ale razelor UV la nivelul membranei celulare. Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 este capabilă să reducă dimensiunea tumorilor canceroase, să minimizeze urmările atacurilor cerebrale şi vasculare, iar aplicată pe piele penetrează straturile celulare ale acesteia şi o protejează de degradarea oxidativă şi deci de apariţia ridurilor”, arată nutriţionistul.
Lygia Alexandrescu a precizat că printre beneficiile pe care le poate furniza coenzima Q10 se numără:
* îmbunătăţeşte semnificativ funcţionarea sistemului imunitar
* ameliorează simptomele în afecţiunile cardiace
* stimulează metabolismul organismului şi favorizează slăbirea ponderală
* influenţează pozitiv fertilitatea masculină
* reduce sensibil hipertensiunea arterială.
„Diferenţa majoră între coenzima Q10 şi alte vitamine este că prima este sintetizată în corp, în timp ce vitaminele tradiţionale trebuie obţinute prin aport dietetic. După vârsta de 20 de ani, producţia de coenzima Q10 la nivelul organismului se reduce, însă cerinţele acestuia cresc”, susţine nutriţionistul.
Potrivit specialistului în nutriţie, o cantitate redusă de coenzima Q10 (10 — 20 mg) poate fi găsită în peşte (sardine şi ton), carne de vită şi organe de animale (inimă, ficat), spanac, broccoli, ouă, alune.
„Din păcate, prin gătire şi transformare termică, acest antioxidant este inactivat. În cazul persoanelor vegetariene o sursă sigură de coenzima Q10 pot fi suplimentele care sunt formulate în aşa fel încât absorbţia să fie maximă. Este bine ştiut faptul că pe măsură ce organismul înaintează în vârstă, cantitatea de coenzima Q10 din organism scade. S-a arătat însă că această substanţă poate reduce cu 80% viteza normală de îmbătrânire a organismului. Efectele anti-îmbătrânire ale coenzimei Q10 se manifestă practic prin creşterea nivelului energetic, stimularea imunitară şi blocarea acţiunii radicalilor liberi care degenerează celula”, spune Lygia Alexandrescu.
În opinia sa, coenzima Q10 este foarte eficientă şi în tratamentele dermatologice.
„Ridurile apar atunci când pielea îşi pierde elasticitatea, datorită scăderii nivelului de colagen din piele. Stresul zilnic, metabolismul celular, expunerea la soare, toxinele, fumul de ţigară şi alţi factori de mediu sunt factori care favorizează producerea radicalilor liberi nocivi. Deşi procesul de îmbătrânire este unul natural şi iminent, prezenţa unui număr prea mare de radicali liberi poate cauza o serie de reacţii biochimice care distrug componentele celulare, proteinele şi ADN-ul. Vestea bună este că putem să amânăm procesul de îmbătrânire prin adoptarea unei diete bogate în coenzima Q10 şi prin suplimentarea acestui antioxidant miraculos”, arată nutriţionistul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)