De ce transpirăm în exces şi cum scăpăm de această problemă

Hiperhidroza, cunoscută popular drept transpiraţie excesivă, este o problemă întâlnită frecvent, care interferează în activităţile de zi cu zi şi produce jenă celor care se confruntă cu ea. Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că această afecţiune poate fi tratată, însă nu înainte de a depista cauzele care au dus la apariţia ei şi a pune un diagnostic corect între cele două tipuri de hiperhidroză întâlnite: primară şi secundară.

Transpiraţia în exces este un factor care complică atât interacţiunile de ordin profesional, cât şi pe cele sociale. În cazurile severe ea poate îngreuna unele activităţi fireşti, cum ar fi a ţine un stilou în mână, a conduce maşina sau a da mâna cu cineva, astfel că eliminarea hiperhidrozei va aduce îmbunătăţiri vizibile în ceea ce priveşte calitatea vieţii.

Hiperhidroza primară

Dacă transpiraţia abundentă nu are la bază nicio cauză medicală, atunci ea se numeşte hiperhidroza primară (sau hiperhidroza focală) şi are loc atunci cand glandele sudoripare devin hiperactive, posibil ca urmare a unei defecţiuni minore a sistemulului nervos. “Acesta este, de departe, cel mai frecvent tip de hiperhidroză, întâlnit la 1% – 3% din populaţie. Problema începe, de obicei, în copilărie sau adolescenţă, fiind posibil să fie chiar ereditară. Cel mai frecvent sunt afectate palmele, tălpile şi axilele, deşi în unele cazuri este mai extinsă şi chiar generalizată. Simptomele, de asemenea, tind să fie simetrice, ceea ce înseamnă că apar pe ambele parţi ale corpului, în oglindă”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.

Unii credeau că transpiră de emoţii

Mult timp s-a considerat că hiperhidroza primară este declanşată de stimuli emoţionali şi psihologici. Se pare, însă, că relaţia este una bidirecţională şi că, de fapt, hiperhidroza în sine are un impact negativ major asupra psihicului pacienţilor, care suferă de această afecţiune ani de zile înainte de a se ameliora prin tratament.

Tratament “miraculos”

Cele mai folosite tratamente sunt antiperspirantele pe bază de clorură de aluminiu în diverse forme, aplicate imediat înainte de culcare. Din păcate, acestea pot irita şi, pe termen lung, îşi pot pierde din eficienţă. “Adevăratul miracol în tratamentul hiperhidrozei a apărut în momentul în care s-a observat că toxina botulinică opreşte transpiraţia de la nivelul axilelor şi chiar şi a palmelor. Această intervenţie a schimbat viaţa a sute de mii de pacienţi. Vorbim despre un tratament sigur şi foarte eficient, dar ale cărui rezultate, din păcate, sunt temporare, persistând între 4-6 luni în funcţie de cantitatea de substanţă folosită, tehnica şi experienţa medicului care o administrează”, explică specialistul dermatolog.

Ionoforeza, o alternativă

Un alt tratament foarte încurajator este şi iontoforeza, cu rezultate de excepţie în special pentru transpiraţia palmelor şi tălpilor. “Tratamentul constă în imersia palmelor şi tălpilor într-o cuvă cu apă şi contactul cu un curent de intensitate mică imperceptibil de câţiva miliamperi. În general, este nevoie de 7-10 sesiuni pentru obţinerea rezultatelor şi şedinţe de întreţinere o dată la o săptămână sau o dată la două săptămâni”, precizează dr. Laurenţiu Vlădău.

Hiperhidroza secundară

În cazul în care transpiraţia excesivă este cauzată de o problemă de ordin medical şi se observă transpiraţie excesivă pe întreg corpul sau într-o zonă mai mare a corpului, atunci poartă denumirea de hiperhidroză secundară (sau hiperhidroză generalizată). Un semn clar de hiperhidroză secundară este transpiraţia excesivă generalizată, pe timp de noapte. “Această formă mai puţin frecventă a hiperhidrozei este o problemă mult mai gravă din punct de vedere medical şi poate fi declanşată de un număr de diferit de afecţiuni medicale, printre care afecţiuni neurologice sau endocrine, ale glandei tiroide, diabet, boli infecţioase precum tuberculoză sau chiar cancer. Din fericire, aceste situaţii sunt extrem de rare şi, de cele mai multe ori transpiraţia excesivă este conştientizată după apariţia bolii de bază”, spune specialistul dermatolog. Hiperhidroza secundară poate apărea şi în situaţii precum debutul menopauzei, sarcina, abstinenţa, abuz de tutun sau alcool sau la persoanele obeze. Aşadar, transpiraţia în exces este mai mult decât o problemă jenantă, în unele cazuri fiind posibil ca aceasta să ascundă probleme grave de sănătate. Indiferent de cauza care a dus la apariţia ei, hiperhidroza poate fi tratată prin colaborarea cu un medic specializat în domeniu, în urma diagnosticării corecte a afecţiunii.
Get the best website translation services online with life science translation solutions

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata