Decesul partenerului de viaţă poate provoca tulburări de ritm cardiac

21

Riscul unor tulburări de ritm cardiac, îndeosebi de fibrilaţie atrială, creşte după decesul partenerului de viaţă, arată un studiu realizat recent de cercetători danezi şi preluat de pourquoidocteur.fr.

Inima este fără îndoială un organ deosebit de sensibil la emoţiile negative. Este bine cunoscut Take-Tsubo sau sindromul inimii frânte, care provoacă simptome apropiate de infarct. Noul studiu efectuat la Universitatea din Aarhus şi publicat în revista Openheart a British Medical Journal (BMJ) arată de această dată că, după pierderea tovarăşului de viaţă, riscul de fibrilaţie atrială (sau fibrilaţie auriculară) este mai mare. În luna care urmează decesului, acesta creşte cu 41%.

Studiul a fost realizat pe circa 88.000 de persoane spitalizate între 1995 şi 2014, diagnosticate cu aceste simptome.

„Aceste rezultate arată că un nivel ridicat de stres poate duce la creşterea riscului apariţiei unei fibrilaţii auriculare”, subliniază autorii cercetării.

După decesul partenerului de viaţă, cele mai expuse au fost persoanele sub 60 de ani. Conform cercetătorilor, persoanele care îşi pierd tovarăşul de viaţă sunt deosebit de sensibile în cele 15 zile de după deces. Apoi, de-a lungul unui an, riscul scade până la nivelul normal, încheie pourquoidocteur.fr. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News