Doua probleme ale cailor respiratorii: astmul si alergia la ambrozie

Cu siguranta, ati experimentat neplacerea de a avea nasul infundat. Senzatia aceea, ca nu putem respira, este atat neplacuta, cat si extenuanta. Obseram ca, atunci cand nu putem respira la capacitate maxima, obosim mai repede, abia putem manca si nu ne odihnim cum trebuie. Din fericire, racelile sunt trecatoare si, cu tratamentul adecvat, revenim in maxim o saptamana, la normalitate. Insa, din pacate, sunt persoane care exepriemnetaza probleme legate de caile respiratorii, din cauza unor afectiuni mai grave. Una din aceseta ar fi astmul.

Foarte multi copii si adulti au astm. Astmul este, de fapt, o boala pulmonara cronica caracterizata prin simptome respiratorii recurente, cum ar fi respiratia ingreunata, respiratia suieratoare, opresiunea toracica si tusea. In timpul respiratiei normale, aerul intra si lasa plamanii liberi, dar atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii se inflameaza si devin excesiv de sensibile la schimbarile de mediu care pot declansa cu usurinta un atac de astm.

In timpul atacului, mucoasa cailor respiratorii se umfla, muschii din jurul cailor respiratorii se contracta si mucusul blocheaza caile respiratorii mai mici din plamani, ingreunand respiratia. Simptomele de astm variaza de la ora la ora, de la o zi la alta, de la saptamana la saptamana si de la luna la luna.

Astmul se agraveaza de obicei noaptea si dimineata devreme. Severitatea astmului difera, de asemenea, de la individ la individ. Desi o persoana nu poate fi vindecata de astm, aceasta problema poate fi tratata eficient. Cercetarile arata ca, printr-un tratament adecvat, aproape toti bolnavii de astm pot atinge si mentine un bun control al astmului si, prin urmare, pot frecventa in mod normal scoala, munca si au un stil de viata normal.

Alergia la ambrozie este o alta problema, din pacate din ce in ce mai frecventa. Ambrozia este o planta erbacee infestanta, originara din America de Nord si raspandita in toata Europa, care apartine familiei Asteraceae. Aceasta planta este din ce in ce mai raspandita atat din cauza schimbarilor climatice, cat si din cauza abandonului rural.

Campurile si terenurile necultivate reprezinta, de fapt, un teren ideal pentru cresterea sa. In perioada de inflorire a ambroziei, concentratia mare de polen pe care o elibereaza in aer poate declansa reactii alergice violente. Din acest motiv, in Romania si in mai multe tari europene au fost lansate mai multe proiecte legislative menite sa limiteze difuzarea acesteia.

Ambrozia are o inflorire tarzie, care are loc intre sfarsitul lunii august si prima jumatate a lunii octombrie si, de obicei, cea mai mare concentratie de polen in aer apare in prima jumatate a lunii septembrie. Ambrozia este o buruiana cu un aspect destul de comun. Mugurii sai sunt vizibili inca de la mijlocul lunii aprilie, in luna mai inaltimea lor este de 10-15 cm, in timp ce la dezvoltare deplina pot atinge 1 sau 2 metri. Ambrosia poate declansa reactii alergice puternice.

Avand in vedere natura periculoasa a ambroziei, este recomandabil sa incercati sa taiati frecvent gazonul sau gradina dvs., eliminand si orice buruieni care pot aparea pe drumurile de acces, pe trotuare sau in apropierea caselor. O alergie la aceasta buruiana poate afecta pe oricine, chiar si pe cei care nu sunt alergici la polen si poate aparea brusc la varsta adulta sau inaintata.

Simptomatologia alergiei la ambrozie este tipica altor alergii la polen si include: arsura, mancarime si roseata in ochi, lacrimare excesiva, mancarime si umflare a cailor respiratorii, dificultati de respiratie, tuse, astm, dermatita, urticarie, astenie. Pentru a elimina sau a atenua simptomele alergiei la ambrozie, trebuie sa va supuneti unui tratament medical indicat de medicul dumneavoastra si sa urmati cateva reguli simple de comportament care pot face diferenta. Terapia medicala presupune luarea de antihistaminice. In cazurile de alergie mai severa, este posibil sa fiti supus unui vaccin care urmeaza sa fie efectuat in perioada de primavara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata