Dr Cristian Seranficeanu: Românii trebuie învăţaţi cu obiceiuri alimentare sănătoase

15

Președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, avertizează că românii trebuie învățați cu obiceiuri alimentare sănătoase și trebuie educați să se ducă periodic la medic pentru a-și verifica sănătatea.

„90% din pericolul mortal nu se vede. Este lipsa de educație la nivelul populației, aceste obiceiuri alimentare nesănătoase, cu care ne învățăm din copilărie. Faptul că populația noastră nu este învățată și nu acceptă că trebuie să își efectueze periodic controale medicale individuale. (…) Va trebui să educăm copiii, tinerii, să aibă un stil de viață cât se poate de sănătos. Lucrurile acestea în altă parte s-au făcut și se fac„, a spus prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu.

Acesta a dat exemplul Finlandei, unde s-a redus cu 60% incidența bolilor cardiovasculare printr-un sistem de educație intensă a populației. La fel și în SUA, în ultima jumătate de secol s-a redus la jumătate incidența bolilor cardiovasculare, prin educarea copiilor încă din școală.

„Educarea populației, greu de făcut, dar posibil. Să educăm populația să facă mișcare în mod rațional. Să se prezinte la medic periodic pentru control. Să urmeze tratamentul, indicațiile medicale. Astea ar fi indicațiile noastre ca să stăvilim această mai mult decât epidemie, este o pandemie, de diabet, de boli metabolice, de boală cronică de rinichi, ne pândește un pericol uriaș”, avertizează prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu.

El atrage atenția că educația noastră ar trebui „să se axeze pe un comportament alimentar sănătos. Asta trebuie spus, comportamentul alimentar sănătos înseamnă nu numai ce mănâncă, ci când, cum. Cum se prepară alimentele”.

Seraficeanu recomandă mare atenție tuturor medicilor și nutriționiștilor care dau sfaturi privind alimentația, copiilor și adolescenților.

„În Franța, în ultimii zece ani au fost mii de adolescente care au murit prin anorexie nervoasă. (…) atenție ce propunem copiilor și adolescenților„, spune Președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.

Un procent de 65% din populația adultă a României este supraponderală și obeză, ceea ce îi îngrijorează pe medici. Și în viitorii ani este posibil ca și în România medicii să nu îi mai poată explica la fel de ușor unui pacient ce riscă fiind obez, dacă se va aplica o lege care acum există în SUA, unde medicii au voie să discute despre obezitate cu pacienții numai dacă aceștia vor asta, ca să nu se simtă jigniți sau discriminați, a arătat prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„Medicii din SUA nu are voie să discute cu pacientul lui despre obezitate, decât dacă acesta îi cere. În momentul în care îi spui pacientului ‘ești obez’, te poate da în judecată. Nu discuți despre obezitate decât numai dacă vrea el, pentru că se consideră discriminare”, explică dr. Maria Moța.

Viitorul președinte al Societății Române de Diabet, profesorul Serafinceanu crede că „această legislație se va implementa și în țările europene în curând. 65 % din populația adultă la noi, în unele zone din SUA depășesc 70% persoanele supraponderale și obeze. E deja un fenomen social complicat”.

Peste 900 de specialiști au discutat săptămâna aceasta, la Sibiu, despre alimentația nesănătoasă, în cadrul celei de a 41-a ediții a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata