G20 renunță la eliminarea brevetelor COVID, reducând angajamentul asupra finanțării OMS

Liderii celor mai mari economii ale lumii susțin „licențierea voluntară” a brevetelor de vaccin COVID-19, arată proiectul de concluzii ale unui summit, reducând impulsul SUA pentru derogări și angajamentele anterioare de a furniza mai multe fonduri Organizației Mondiale a Sănătății.

Proiectul, văzut de Reuters, enumeră angajamentele națiunilor G20 și ale altor țări și urmează să fie adoptat vineri la un Summit Global al Sănătății din Roma, unul dintre evenimentele majore din acest an pentru coordonarea acțiunilor globale împotriva pandemiei.

Proiectul, care este încă supus modificărilor, este rezultatul unui compromis între experții din țările G20, care rămân împărțiți cu privire la renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19.

Administrația Biden, la începutul lunii mai, s-a alăturat Indiei, Africii de Sud și multor alte țări în curs de dezvoltare pentru a solicita o renunțare temporară a brevetelor pentru vaccinurile COVID-19, în speranța că va spori producția și va permite o distribuție mai corectă a dozelor de vaccin, în întreaga lume.
Dar Uniunea Europeană și alte țări producătoare de vaccinuri au ridicat îndoieli, spunând că eliminarea restricțiilor de export din SUA privind materiile prime pentru vaccinuri, transferul de know-how și cooperarea voluntară între producătorii de vaccinuri ar asigura o creștere a producției globale mult mai rapidă.

Proiectul de concluzii al summitului sănătății reflectă aceste opinii diferite și nu menționează renunțările la brevet.

Liderii G20 trebuie să se angajeze, în schimb, la „punerea în comun a brevetelor”, care este o măsură mai puțin radicală pentru a încuraja partajarea brevetelor. Este încă o mișcare „neprietenoasă” pentru companiile farmaceutice, a spus un expert în industrie, dar mult mai puțin extremă decât renunțarea la brevet.

În cadrul unui grup de brevete, producătorii de medicamente decid în mod voluntar să împartă licențele pentru fabricarea produselor lor în țările mai sărace. De exemplu, bazinele au fost folosite pentru a facilita accesul la medicamentele contra HIV în Africa.
Concluziile summitului subliniază faptul că liderii G20 se angajează să promoveze „acordarea voluntară de licențe, transferul de tehnologie și cunoștințe și punerea în comun a brevetelor”.

Concluziile ar putea, de asemenea, să dea o lovitură OMS și schemei sale de accelerare a distribuției vaccinurilor, medicamentelor și testelor COVID-19, în întreaga lume.

Liderii globali își reafirmă sprijinul pentru schemă, cunoscut sub numele de ACT Accelerator, dar se abțin de la a se angaja în mod clar să-l finanțeze integral. Aceștia „subliniază necesitatea de a-și reduce deficitul de finanțare printr-o repartizare echitabilă a sarcinilor”, se arată în proiectul de document și solicită „revizuirea strategică” a sistemului.
Aceasta reprezintă o reducere majoră a proiectului inițial, în care liderii s-au angajat în mod explicit pentru prima dată la „finanțarea corectă și completă” a sistemului.

Proiectul original, văzut și de Reuters, a fost mai mult influențat de Comisia Europeană, care este una dintre gazdele summitului, împreună cu guvernul italian care deține președinția G20 în acest an.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze.

Schema OMS a fost lansată în aprilie 2020 și este încă subfinanțată. Din cele peste 34 de miliarde de dolari pe care a căutat să îi dezvolte, să îi procure și să distribuie vaccinuri și medicamente anti-COVID în întreaga lume, acesta este încă de 19 miliarde de dolari.

COVAX, care este pilonul schemei axate pe vaccinuri, ar trebui utilizat pentru a împărtăși vaccinurile, se arată în proiectul de document. COVAX a fost inițial conceput pentru a cumpăra vaccinuri pentru națiunile mai sărace, dar deciziile statelor mai bogate de a-și acorda prioritate propriilor populații au contribuit la o penurie în țările mai puțin dezvoltate chiar și pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru cei mai vulnerabili.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lumea a ajuns la o situație de „apartheid vaccinal”.

„Marea problemă este lipsa de partajare. Deci, soluția este mai multă partajare”, a declarat el pentru un eveniment virtual al Forumului de Pace de la Paris.

Noua versiune a concluziilor summitului mai spune că OMS ar trebui să fie „finanțată în mod adecvat, durabil și previzibil” pentru a preveni și a reacționa la viitoarele urgențe de sănătate.

Proiectul inițial a fost mult mai ambițios și a cerut „o OMS pe deplin finanțată, independentă și eficientă”.

Actualul sistem de finanțare al OMS a fost văzut ca o atracție pentru agenția ONU, care se bazează pe suplimente regulate din chiar țările pe care le monitorizează în ceea ce privește pregătirea pentru sănătate.

O mare parte a finanțării sale provine, de asemenea, de la actori privați și publici, care decid cum ar trebui cheltuiți banii pe care îi acordă, reducând independența OMS.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata