Gelurile antibacteriene ar putea fi nesănătoase

Gelurile antibacteriene ar favoriza absorbția în piele a bisfenolului A, un element de perturbare endocrină – arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Missouri (Statele Unite) și publicat în Plos One. Gelurile hidroalcoolice ar putea fi așadar dăunătoare pentru sănătate pe termen lung, relatează lepoint.fr.

Bisfenolul A, considerat perturbator endocrin și interzis în toate ambalajele alimentare în Franța începând din acest an, poate provoca și o degradare a calității, dar și a cantității spermei.

Tot el ar fi și cauza unor avorturi sau a unor forme de cancer. Studiul american adaugă că gelurile care ar trebui să asigure protecția împotriva bacteriilor ar putea provoca iritații, alergii, dureri de cap, stări de greață, amețeli și, la copii, ebrietate.

Nu este prima oară că o cercetare atrage atenția asupra efectelor negative ale gelurilor hidroalcoolice. Experții arătaseră deja atenția că folosirea regulată și prelungită a agenților din acest tip de dezinfectant ar putea duce la o rezistență bacteriană.

Asociația Sănătate-Mediu din Franța, care reunește aproape 2.500 de experți în probleme de sănătate, recomandă încă din 2013 prudență în utilizarea gelurilor antibacteriene, spunând că sunt preferabile apa și săpunul. Ei remarcă totuși că cele din spitale nu sunt afectate de toate aceste riscuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata