Guvernul a introdus un medicament pentru boli rare pe lista de compensate şi gratuite

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunțat, miercuri, că pe lista medicamentelor compensate și gratuite adoptată marți de Guvern se află și o moleculă pentru boli rare.

Anunțul a fost făcut cu ocazia unei conferințe prilejuite de proiectul „Centru de expertiză pentru boli rare — Expert RARE”, cofinanțat printr-un grant elvețian.

„Am făcut un progres, niște pași, chiar ieri am trecut de guvern lista cu medicamente din care unul este pentru boli rare. (…) Dacă în dosarele depuse la Agenția Medicamentului există medicamente pentru boli rare le luăm în calcul și le vom introduce repede. Probabil va trebui să facem ceva în a diagnostica mai repede și mai bine. (…) Nu vă ascund că intenționăm să introducem testele genetice și, după părerea mea, se poate relativ repede”, a spus Ciurchea.

El a subliniat că vor exista niște reguli foarte clare privind aceste teste genetice, astfel încât nu se vor face pentru întreaga populație.

„Vom face țintit — fie să verificăm tratamentul, fie să știm că dăm un tratament acolo unde e nevoie. Să diagnosticăm o boală mai devreme. Pentru aceasta va trebui să ne punem toți la masă și găsim soluția cea mai bună”, a completat el.

Guvernul a decis, marți, introducerea unor noi molecule în lista medicamentelor compensate și gratuite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata