Ieftinirea fructelor şi scumpirea băuturilor carbogazoase pot reduce mortalitatea cardiovasculară

O reducere cu 10% a preţului fructelor şi legumelor combinată cu o creştere echivalentă a preţului băuturilor carbogazoase ar putea preveni în SUA un număr semnificativ de decese datorate bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat marţi la Phoenix (Arizona) la conferinţa organizată de American Heart Association despre epidemiologie şi modul de viaţă, citat de agenţia France Presse.

Modificarea regimului alimentar poate fi dificilă, dar schimbările de pe piaţa produselor alimentare ar putea permite prevenţia, cu efecte importante asupra sănătăţii cardiovasculare, a explicat dr.Thomas Gaziano, profesor la facultatea de sănătate publică a Universităţii Harvard (Massachusetts).

Conform cercetătorilor, o scădere cu 10% a preţului fructelor şi legumelor ar putea reduce mortalitatea cardiovasculară cu 1,2% în termen de cinci ani şi cu aproape 2% în douăzeci de ani, cu o diminuare de 2,6 % a infarctelor miocardice şi cu 4% a accidentelor vasculare cerebrale.

Mai mult decât atât, chiar şi numai o creştere cu 10% a preţului băuturilor răcoritoare şi a altor băuturi îndulcite ar putea reduce cu aproape 0,1% decesele cardiovasculare în cinci ani şi cu 0,12% în 20 de ani. De asemenea, cazurile de diabet zaharat pot scădea cu 0,2% în cinci ani şi cu 0,7% în 20 de ani, potrivit studiului.

Aceste două evoluţii tarifare combinate ar permite în SUA stoparea până în anul 2035 a 515.000 decese care rezultă din boli cardiovasculare şi a aproximativ 675.000 de infarcturi de miocardic şi accidente vasculare cerebrale non-fatale.

Aceasta arată că trebuie acţionat asupra preţurilor la produsele alimentare în asociere cu un impozit modest asupra vânzărilor şi cu subvenţii publice pentru a reprezenta mai bine costurile reale ale produselor alimentare pentru sănătate şi societate, a remarcat dr. Dariush Mozaffarian de la Universitatea Tufts (Massachusetts), citat de AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata