În ce măsură alimentaţia biologică este mai sănătoasă?

24

Experți și deputați au încercat să răspundă la întrebarea „Care sunt avantajele alimentației biologice asupra sănătății?” în cadrul unui atelier organizat de Unitatea de evaluare a opțiunilor științifice și tehnologice (STOA) a Parlamentului European (PE), informează europarl.europa.eu.

Alimentația biologică este produsul unei agriculturi durabile recunoscute ca fiind mai puțin agresivă pentru natură și mediu și al unor procedee care nu dăunează sănătății umane sau bunei stări a animalelor. Hrana biologică poate fi considerată astfel dacă are cel puțin 95% ingrediente biologice. Atelierul Unității STOA a dezbătut în 18 noiembrie avantajele acesteia pentru sănătate.

Deputatul bulgar Monchil Nekov, care a prezidat atelierul, consideră că agricultura biologică ar trebui să facă obiectul unei atenții sporite în dezbaterea publică fiindcă ea reprezintă o investiție în domeniul sănătății publice”.

Experții prezenți la atelier au fost de acord asupra faptului că cei care consumă alimente biologice sunt în general mai preocupați de calitatea modului lor de viață decât ceilalți. Dar „nu există suficiente probe pentru a demonstra că produsele culturilor biologice au o valoare nutrițională mai mare decât cele ale culturilor tradiționale”, a spus Bernhard Watzl de la institutul german „Max Rubner”.

Axel Mie (de la Universitatea suedeză de Științe Agricole) și Johannes Kahl (de la Asociația olandeză pentru calitatea hranei și a sănătății) au afirmat totuși că oamenii care cumpără alimente biologice consumă în general mai multe fructe, legume, cereale și nuci decât ceilalți, ceea ce este benefic pentru sănătatea lor.

Ewa Rembialkowska de la Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia a subliniat că alimentația biologică este potențial mai benefică pentru sănătatea animală și umană decât cea convențională. Ea a menționat „diferențele semnificative” la nivelul sistemelor hormonale și imunitare între animalele hrănite cu alimente biologice și cele hrănite cu alt fel de alimente.

Potrivit expertei, cercetările arată că animalele hrănite cu alimente biologice au rate de fertilitate mai bune, rate de mortalitate mai scăzute la naștere și un sistem imunitar mai bun. Studiile mai dovedesc faptul că șobolanii optează în general pentru alimente biologice decât pentru cele convenționale dacă pot alege.

În prezent se pune la punct o revizuire a legislației europene în materie de producere și etichetare a produselor biologice, iar negociatorii PE doresc efectuarea de controale adaptate și verificări fizice la locurile de producție, pentru a evita fraudele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata