În prezent, toate categoriile de pensionari sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate

Toate categoriile de pensionari din România sunt, în prezent, asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a precizat vineri Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Ministerul Sănătăţii a făcut aceste precizări având în vedere unele informaţii apărute în mass-media privind calitatea de asiguraţi a unor pensionari.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate corelează în această perioadă dispoziţiile Codului fiscal şi cele ale Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, printr-un proiect de act normativ care în prezent se află în dezbatere publică pe pagina de web a MS, rubrica Transparenţă Decizională.

Mai exact, proiectul de act normativ stabileşte concordanţa între dispoziţiile Codului fiscal şi cele ale Legii nr. 95/2006 referitoare la categoriile de asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse, respectiv pensionarii care realizează venituri din pensii între 740 lei şi 872 lei şi reglementează modalitatea de acordare a serviciilor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de astfel de servicii autorizaţi şi evaluaţi, pentru a se asigura continuitatea accesului asiguraţilor la servicii medicale.

De asemenea, prin acelaşi proiect, se stabileşte cadrul potrivit căruia un asigurat îşi poate schimba medicul de familie, înainte de termenul de 6 luni, care e stabilit în prezent, şi se prelungeşte termenul de valabilitate a cardului european de asigurări sociale de sănătate, de la 6 luni la un an, pentru asiguraţii aflaţi pe teritoriul unor state membre ale UE.

„Ministerul Sănătăţii precizează că, până noul actul normativ va fi aprobat şi publicat în Monitorul Oficial producând efecte, prevederile deja existente în prezent în Codul fiscal şi Legea 95/2006 sunt în vigoare, iar toate persoanele care beneficiază de pensie, care au avut calitatea de asigurat, sunt în continuare asigurate, beneficiind de servicii medicale, medicamente, reţete, intervenţii medicale, etc, conform pachetului de bază de servicii medicale”, arată MS. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata