Laboratoarele sunt acuzate pentru preţurile enorme ale medicamentelor inovative

CISS (Collectif interassociatif sur la santé), un colectiv de asociaţii ale bolnavilor de diferite maladii din Franţa, a solicitat un nou mecanism de fixare a preţurilor pentru medicamentele inovatoare, informează luni lemonde.fr.

„Avem nevoie de noi reguli de îmbunătăţire a gradului de adecvare a îngrijirii pentru eliberarea de fonduri pentru dezvoltarea şi accesul la inovaţia terapeutică”, a spus Christian Saout, secretar general adjunct al grupului de asociaţii, între care se numără Liga împotriva cancerului, Aides sau France Alzheimer.

CISS cere, în special, „mai multă transparenţă” în stabilirea preţurilor medicamentelor de către Comitetul economic pentru produse de sănătate (CEPS), un organism interministerial. Asociaţia consideră că ar trebui să fie incluse criterii de cost care sunt acum ignorate.

„Nu este acceptabil ca laboratoarele să obţină preţuri şi marje exorbitante pentru moleculele lor inovatoare”, afirmă această asociaţie pe site-ul său.

De fapt, în vizorul CISS se află două tipuri de terapii: medicamente antivirale împotriva hepatitei C şi imunoterapiile împotriva cancerului, ambele forme de tratamente revoluţionare la care preţurile sunt excesive.

Asociaţia acuză industria farmaceutică pentru faptul că privilegiază treptat o abordare extrem de speculativă asupra sănătăţii în detrimentul pacienţilor şi al sănătăţii publice.

Potrivit CISS, asigurările de sănătate nu sunt menite să genereze venituri financiare ridicate pentru profitul companiilor farmaceutice.

Accesul la medicamente inovatoare trebuie să creeze angajamente puternice la cel mai înalt nivel din stat, insistă CISS.

La data de 25 mai, ministrul francez al sănătăţii, Marisol Touraine, a anunţat că toate persoanele cu hepatita C din Franţa vor beneficia de tratamente inovatoare rezervate anterior numai celor aflate în faze mai grave ale bolii, din cauza costului medicamentelor.

Lunea trecută, organizaţia „Médecins du Monde”, a denunţat, de asemenea, într-o campanie, preţurile „revoltătoare” ale medicamentelor pentru îngrijirea pacienţilor, în special al celor cu cancer şi hepatita C, mai notează site-ul CISS. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata