Longevitate sanatoasa – ce spun specialistii despre acest subiect

De secole, longevitatea este o problema care starneste mereu interesul. Specialistii spun ca in Romania traiesc mai bine de 5000 de centenari, iar in America, numaqrul longevivilor depaseste semnificativa cifra de 70.000. Cum au ajuns la aceasta varsta atatea mii de oameni? Expertii afirma ca stilul de viata al fiecarui centenar a contribuit la obtinerea acestei performante.

In parerea specialistilor exista sansa sa traiesti 100 de ani daca :

Preferi dieta mediteraneana?

Este un lucru apreciat de terapeuti ca dieta mediteraneana (care se bazeaza pe anumite alimente: ulei de masline, legume, fructe, nuci, cereale integrale si peste) este asociata cu o dieta sanatoasa care prelungeste viata. In aceasta privinta, un studiu realizat la Harvard, pe un esantion de 4 600 femei, a monitorizat participantele la studiu pentru a afla  consecventa cu care ele se  hranesc in stil mediteranean. Cercetatorii au constatat ca la persoanele care au  urmat frecvent aceasta dieta, nivelul de imbatranire a fost foarte scazut.

Varsta reala si starea ta de spirit

Un studiu britanic recent a mentionat urmatoarea concluzie pozitiva referitoare la  varsta reala si la starea noastra de spirit. Pentru persoanele care au o anumita varsta, 50 de ani , de exemplu, dar sunt îin putere si au acelasi ritm de viata ca la 35 de ani , este un aspect pozitiv pentru cresterea longevitatii.  Persoanele care se considerau cu cel putin  trei ani mai tinere decat varsta lor reala, erau mai putin predispuse la boli grave in urmatorii opt ani, in comparatie cu persoanele care  se considerau mai batrane decat in realitate sau cand isi resimteau varsta reala. Mai mult,  cercetatorii au constatat cu o mare precizie ca, la persoanele care se simteau batrane, riscul de deces era  de 41 %. De aceea, autorii studiului au hotarat sa le  recomande medicilor sa discute cu pacientii lor si sa-i intrebe cat de  batrani se simt la examenul fizic anual.

Ce alimente consumi frecvent ?

Un studiu interesant, realizat la Universitatea din Michigan,  pe un esantion de 700 de subiecti septuagenari a prezentat urmatoarele concluzii: femeile care consumau  multe legume si fructe aveau un risc mai mic de deces cu 46 % in urmatorii cinci ani. In cazul locuitorilor insulei Okinawa, din Japonia, localitate care se mandreste cu  cel mai mare numar de centenari din lume (circa 50 de persoane din 100.000 , in comparatie cu  o rata de 10-20 in cazul Statelor Unite) scoate in evidenta faptul ca legumele trebuie sa fie incluse frecvent in dieta noastra. Mai mult, persoanele varstnice din Okinawa spun cu mandrie ca, toata viața, in hrana lor au fost prezente plantele si ca majoritatea dintre ele dein o gradina cu legume.

Trasaturile de personalitate pentru centenari

In general, persoanele care se apropie de varsta de 100 de ani au anumite trasaturi de personalitate comune. Printre acestea se remarca veselia si optimismul. Rosanne Leipzig, doctor in geriatrie si medicina paliativa  la Scoala  de Medicina Icahn din New York, sustinea intr-un studiul realizat in anul 2012,  pe un esantion de 243 de subiecti:  „Atunci cand te adaptezi  cu usurinta la anumite situatii si daca esti flexibil  poti sa eviti stresul si anxietatea.  Aceasta stare de spirit influenteaza in bine longevitatea”.

Stiti ca somnul de dupa-amiaza ajuta longevitatea?

Pe tema longevitatii,  cercetatorii de la Harvad  au studiat un esantion de 23.000 de persoane pe un interval de sase ani. Subiecțtii au fost locuitorii  din insula Icaria din Marea Mediterana, unde exista un mare numar de centenari. Acestia obisnuiesc sa doarma dupa-amiaza timp de 30 de minute. Cercetatorii au observat ca persoanele care isi faceau  frecvent aceasta siesta, aveau un risc mai scazut cu 37 % de a -muri in urma unei boli de inima , in comparatie cu persoanele care nu aveau acest obicei si nu se odihneau dupa-amiaza.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata