Mai multe ţări europene au semnalat prezenţa virusului Zika

18

Virusul Zika, transmis de ţânţari şi care afectează din 2015 continentul american, a fost semnalat în câteva ţări europene, la persoane revenite din America Latină, au anunţat autorităţile sanitare din ţările respective.

În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 21 dintre cele 55 de ţări ale Americii de Sud, virusul, suspectat că provoacă grave malformaţii al fetusului, a fost confirmat de o săptămână în cel puţin şase ţări din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca şi Elveţia, transmite miercuri AFP.

Nu s-a semnalat nicio infecţie la femeile însărcinate.

În Danemarca, virusul a fost depistat la un tânăr care a călătorit în America de Sud şi Centrală, a anunţat spitalul din Aarhus (centru), iar în Elveţia au fost raportate două cazuri de contaminare la persoane care s-au întors din Haiti şi Columbia. Niciuna dintre ele nu este însărcinată şi nu a necesitat spitalizare, a precizat Oficiul Federal al Sănătăţii.

Autorităţile sanitare britanice au anunţat în ultimele zile trei cazuri de infecţii în rândul persoanelor care au călătorit în Columbia, Surinam şi Guyana, iar în Olanda au fost semnalate zece cazuri. Și Portugalia a raportat patru persoane contaminate printre cele care s-au întors din Brazilia, starea lor fiind considerată „favorabilă”. În Italia au fost semnalate în 2015 patru cazuri, toate fiind persoane care călătoriseră în Brazilia. Acestea sunt considerate vindecate.

În Franţa metropolitană nu s-a depistat niciun caz de infecţie cu virusul Zika, însă autorităţile sanitare franceze au menţionat cazuri autohtone (infecţii contractate în locurile de reşedinţă) în insulele Guadelupa, Martinica şi Saint-Martin din Caraibe. Pe litoralul Guyanei Franceze (America de Sud), unde 45 de cazuri „au fost biologic confirmate şi există 160 de suspiciuni, dintre care patru la femei însărcinate”, a fost declarată fază epidemică.

Ca şi dengue şi chikungunya, Zika a luat numele unei păduri din Uganda unde virusul a fost reperat prima oară în 1947. El se transmite prin pişcătura ţânţarilor Aedes aegypti şi a ţânţarilor tigru (Aedes albopictus). Febra zika — primul caz la om a fost semnalat în 1968, conform OMS — nu se transmite direct de la om la om, ci prin pişcătura ţânţarului. În prezent nu există tratament şi nici vaccin, ci numai remedii pentru simptome (manifestări de tip gripal — febră, dureri de cap), cu erupţii cutanate.

Au fost puse în evidenţă două tipuri de complicaţii grave: complicaţii neurologice şi malformaţii, îndeosebi microcefalii, ale fetuşilor femeilor bolnave. Nu s-a stabilit însă o legătură cauzală directă între virus şi complicaţiile menţionate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata