Medicamentele pentru renunţarea la fumat nu creează pacienţilor probleme psihiatrice

Medicamentele pentru sevraj tabagic, vareniclina şi bupropionul, nu par să sporească apariţia unor efecte secundare neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo, potrivit unui studiu publicat în revista medicală ‘The Lancet’, informează luni agenţia France Presse.

Acesta este cel mai mare studiu de până acum cu privire la siguranţa şi eficienţa tratamentelor de primă linie pentru sevraj tabagic — vareniclină (‘Champix’ produs de laboratoarele Pfizer), bupropion (‘Zyban’ produs de GlaxoSmithKline, GSK) şi plasturi cu nicotină — comparativ cu utilizarea unui placebo la fumătorii cu sau fără tulburări psihice, potrivit revistei citate.

Studiul, comandat de autoritatea de sănătate din SUA (Food and Drug Administration, FDA) ca urmare a preocupărilor cu privire la siguranţa administrării vareniclinei şi bupropionului din punct de vedere neuropsihiatric (gânduri de sinucidere, depresie), a fost finanţat de laboratoarele Pfizer şi GSK.

La acest studiu au participat 8000 de persoane cu vârste între 18 şi 75 de ani, care fumau în medie mai mult de 10 ţigări pe zi. Jumătate au avut sau au o tulburare psihiatrică stabilă (tulburări de dispoziţie sau psihotice, anxietate), iar dintre aceştia aproximativ jumătate au luat medicamente psihotrope. Alţi participanţi (4.028 de persoane) nu au avut probleme psihice.

La fumătorii fără probleme ‘psy’, nu a existat nici o creştere semnificativă a evenimentelor neuropsihice nedorite în cadrul a patru grupe de tratament (1,3% pentru grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 2,2% pentru bupropion, 2,5% pentru plasturi cu nicotină şi 2,4% pentru placebo), pe parcursul monitorizării efectuate după oprirea tratamentului (9-24 săptămâni).

La cei cu tulburări psihice, ratele de evenimente nedorite au fost similare în toate grupurile (6,5% în grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 6,7% pentru bupropion, 5,2% pentru plasturii cu nicotină şi 4,9% pentru placebo)

„Studiul nostru oferă dovezi suplimentare cu privire la siguranţa acestor medicamente la fumătorii cu tulburări psihice, care au una dintre cele mai mari rate de fumat”, a declarat profesorul Robert M. Anthenelli, de la Universitatea din California, San Diego (SUA), autorul principal al studiului.

Potrivit acestuia, studiul indică „pentru prima oară, că eficacitatea medicamentelor este similară pentru fumătorii care au sau nu au tulburări psihice„, iar vareniclina s-a dovedit a fi mai eficientă.

„Mica creştere a incidenţei evenimentelor nedorite neuropsihice la persoanele cu tulburări psihice stabile, indiferent de tratament, trebuie să fie pusă în balanţă cu riscurile semnificative de sănătate cunoscute ale fumatului”, a adăugat el.

Autorii avertizează că participanţii la studiu aveau o tulburare psihiatrică stabilă şi tratată şi, în consecinţă, rezultatele riscă să nu se poată aplica persoanelor cu boli psihice netratate sau instabile.

Datele din acest studiu referitoare la siguranţa cardiovasculară a tratamentelor vor fi disponibile mai târziu, mai informează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata