Ministrul Sănătăţii: Orele de educaţie pentru sănătate ar trebui să fie obligatorii

26

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, doreşte ca Educaţia pentru sănătate să devină materie obligatorie în şcoli.

„Cred că aceste ore ar trebui să fie obligatorii şi cred că avem o resursă fantastică la care trebuie să apelăm: medicii şcolari. Suntem obligaţi să susţinem această specialitate, medicii şcolari se împuţinează, este una dintre specialităţile care scade în număr. Sunt medici şcolari, asistente care lucrează în cabinetele şcolare, care au o experienţă extraordinară şi marea lor majoritate au o dedicaţie extraordinară, mai ales că sunt atât de puţini şi uneori deservesc mai multe şcoli„, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu după lansarea Planului multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Potrivit ministrului, copiii ar putea primi la şcoală lecţii privind igiena de zi cu zi, alimentaţie, obiceiuri de evitat — fumat, alcool, consum de medicamente şi alte substanţe.

El consideră că medicii şi asistentele şcolare ar putea deveni educatori excelenţi cu ajutorul unor cursuri de pregătire pedagogică de scurtă durată. Ministrul a susţinut că în acest sens sunt necesare dezbateri.

„Cred că împreună ar trebui să facem o presiune în acest sens (n.r. — ca această materie să intre în şcoli cât mai repede). Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu este genul de intervenţie ale cărei rezultate să le vedem peste noapte. Investim în viitor, investim în viitorul copiilor noştri, în viitorul României. De aceea cred că trebuie să insistăm pe aceste lucruri”, a mai spus ministrul.

Scopul Planului multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate, potrivit lui Achimaş-Cadariu, este ca în următorii cinci ani proporţia populaţiei cu comportamente favorabile sănătăţii să crească în mod constant, în special în rândul unor categorii considerate cu riscuri pentru sănătate: copiii, persoanele din comunităţile rurale, persoanele din grupurile vulnerabile, femeile însărcinate. Ministrul a indicat că se doreşte şi schimbarea comportamentelor vizavi de sănătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata