New York-ul a introdus avertizări cu privire la conţinutul de sare al mâncării din meniurile restaurantelor

30

Simbolul unei mici solnițe de sare într-un triunghi negru a devenit, începând de marți, metoda de avertizare cu privire la conținutul de sare ridicat al anumitor feluri de mâncare din meniurile restaurantelor din New York, primul oraș american care a făcut acest pas în cadrul unei campanii de prevenire a bolilor coronariene, conform Reuters.

 Astfel, orice fel de mâncare din meniu care conține mai mult de 2.300 miligrame de sare, cantitatea maximă de sare recomandată pentru consumul zilnic de nutriționiști (aproximativ o linguriță de sare), trebuie să fie însoțit de această avertizare.

Măsura, care a fost aprobată în unanimitate de New York City Board of Health în luna septembrie, se aplică doar în cazul lanțurilor de restaurante care dispun de cel puțin 15 locații comerciale pe teritoriul Statelor Unite și standurilor de gustări amenajate în incinta arenelor sportive și a cinematografelor.

“Nu e deloc greu să primești 2,3 grame de sare într-o singură porție de mâncare”, a declarat Dr. Howard Weintraub, codirector al centrului pentru Prevenirea Maladiilor Cardiovasculare NYU Langone.

Noile avertizări tipărite pot deschide ochii clienților unor lanțuri fast-food precum Chipotle sau Subway, care sunt percepute drept “mai sănătoase”, notează Reuters. Astfel, un burrito de pui de la Chipotle conține nu mai puțin de 2.790 mg. de sare, în timp ce sandvișul picant “Italian sub” de la Subway conține 2.980 mg de sare, aripioarele picante Buffalo Wings de la TGI Friday’s conțin 3.030 mg. de sare, iar salata de spanac cu creveți la grătar de la Applebee’s conține 2.990 mg. de sare.

Maladiile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalității premature în New York, cu aproape 17.000 de decese în cursul anului 2013, iar medicii și nutriționiștii au avertizat în repetate rânduri cu privire la existența unei corelații între consumul ridicat de sare și hipertensiunea arterială.

Un studiu realizat în 2010 ajungea la concluzia că, în medie, un newyorkez consumă mai mult de 3.200 mg. de sare pe zi, cu niveluri mai ridicate de consum în rândul hispanicilor și afroamericanilor.

“Lucrurile nu se vor îmbunătăți dacă tot ce vor face oamenii va fi să nu mai mănânce sare. Dar poate că vor începe să fie mai atenți la cât de multă sare mănâncă și poate vor coborî și din metrou cu o stație mai devreme pentru a merge puțin pe jos, sau nu vor mai lua liftul pentru a urca până la etajul doi”, a mai susținut Dr. Weintraub. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)