O echipa de elevi romani au facut un algoritm care prezice evolutia bolii Alzheimer

O echipa de elevi romani din Baia Mare a castigat premiul al doilea la o competitie de cercetare internationala, care a constat in dezvoltarea unor algoritmi care prezic evolutia bolii Alzheimer. Tinerii au concurat cu alte 32 de echipe de cercetatori din intreaga lume.

Tinerii romani au obtinut premiul al doilea la categoria elevilor de liceu, a competitiei TADPOLE, in valoare de 2.500 de lire sterline, adica aproximativ 13.000 de lei, se arata intr-un comunicat. Ei planuiesc sa foloseasca banii castigati pentru a putea participa la conferinte din domeniu.

Echipa din Baia Mare a fost alcatuita de cinci elevi ai colegiului Vasile Lucaciu din Baia Mare: Ionut Buciuman, Alex Kelner, Raluca Pop, Denisa Rimocea si Kruk Zsolt.

„Rezultatele competitiei evidentiaza algoritmii de ultima generatie in prezicerea progresiei bolii Alzheimer. (…) Tehnologia curenta poate prezice cu acuratete diagnosticul sau volumul ventriculelor cu cel putin un an inainte. Pentru alte task-uri, precum prezicerea scorurilor cognitive, metodele curente nu functioneaza inca asa cum ar trebui”, spune co-organizatorul Daniel Alexander, University College London.

„Doar in Romania sunt aproximativ 270.000 de oameni care sufera de Alzheimer sau boli similare, iar acest numar se va tripla in urmatorii 30 de ani. Identificarea bolii din faze incipiente este importanta pentru a administra medicamente inainte ca celulele nervoase sa inceapa sa degenereze, si pentru a identifica persoanele care vor beneficia cel mai mult de tratamente”, a declarat Razvan Marinescu, co-organizator al competitiei, in prezent cercetator postdoctoral la MIT.

Desi marea majoritate a echipelor au constat in cercetatori din intreaga lume, la competitie au participat inclusiv echipe de studenti de la facultate sau elevi ai liceelor de pe intreg mapamondul.

Anuntata in iunie 2017, competitia TADPOLE a constat in prezicerea diagnosticului a 800 de persoane cu risc de dezvoltare a bolii Alzheimer, precum si a scorului unui test cognitiv (ADAS) si a volumului ventriculelor, niste structuri din creier care se maresc odata cu aparitia bolii Alzheimer. Evenimentul a fost organizat de o echipa de cercetatori condusa de profesorul Daniel Alexander de la University College London si este prima competitie de acest fel care evalueaza abilitatea algoritmilor de a prezice evolutia viitoare a bolii Alzheimer. Sustinerea financiara a fost acordata de trei dintre principalele ONG-uri care se ocupa cu boala Alzheimer: Alzheimer’s Association, Alzheimer’s Society si Alzheimer’s Research UK, care au contribuit impreuna la un fond de premii de 30.000 lire sterline, adica aproape 160.000 lei.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata