Omenirea a inversat cursul infectărilor cu HIV şi îşi fixează un nou obiectiv: eradicarea SIDA în 2030

1

Lumea a atins cel de-al șaselea Obiectiv al Mileniului 2015, cel de a fi redus propagarea maladiei SIDA și își va fixa pentru următorii 15 ani un obiectiv mai ambițios: eradicarea virusului HIV în 2030, relatează marți EFE.

Noile infecții cu HIV/SIDA au scăzut cu mai mult de o treime începând din anul 2000, a declarat marți Organizația Națiunilor Unite (ONU), salutând faptul că omenirea a atins obiectivul inversării cursului epidemiei.

Potrivit raportului agenției Națiunilor Unite împotriva SIDA (ONUSIDA) intitulat: ‘Cum SIDA a schimbat totul’, ce compilează succesele înregistrate și stabilește prioritățile pentru lupta împotriva virusului VIH pentru următoarele decenii, ‘epidemia s-a oprit și a devenit reversibilă’.

În 2014, un număr de 83 de țări, reprezentând 83 % din întreaga populație infectată cu HIV (37 de milioane la nivel mondial), au stopat avansul epidemiei, inclusiv câteva dintre țările cele mai afectate precum India, Kenya, Mozambic, Africa de Sud și Zimbabwe. Incidența SIDA în rândul tinerilor a scăzut cu 37 %, în timp ce 73 % dintre femeile seropozitive însărcinate primesc tratament pentru a nu-și infecta copiii, lanț de transmisie care a fost prima dată întrerupt de Cuba.

‘Un nou obiectiv se află acum în fața noastră: să punem capăt epidemiei SIDA în 2030’, a declarat șeful Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, care prezintă marți, la Addis Abeba, bilanțul provocărilor în lupta mondială împotriva acestei maladii.

Dar pentru a pune capăt epidemiei până în anul 2030, ONU solicită ca aproape 32 de miliarde de dolari (29 miliarde euro) să fie investite în fiecare an de acum până în 2020, în lupta împotriva SIDA , față de 21,7 miliarde de dolari în prezent.

În raport, ONU schițează prioritățile care ar trebui să ducă la eradicarea virusului care a ucis 39 de milioane de oameni în istoria sa și 1,2 milioane în 2014. Creșterea numărului programelor de prevenire, mobilizarea bolnavilor, eliminarea transmiterii HIV de la mamă la copil, încetarea discriminării seropozitivilor și promovarea investigației medicale sunt marii pași care ar trebui să ducă la eradicarea SIDA în următorii 15 ani.

În anul 2000, ONU a stabilit opt mari obiective până în 2015 în cadrul proiectului Millennium, inclusiv combaterea HIV/SIDA. În acest sens, lupta acerbă a comunității internaționale împotriva SIDA figurează ca un succes, scrie AFP.

De asemenea, raportul publicat marți constată că eforturile depuse au contribuit la atingerea obiectivului stabilit în 2011, constând în includerea a 15 milioane de oameni în tratamentul antiretroviral în 2015, față de numai 1 milion în 2001.

În 2014, 3.6900.000 de persoane erau infectate cu SIDA. În același an, 1,2 milioane de persoane au murit din cauze legate de SIDA (o scădere a deceselor cu 41% față de perioada de vârf din 2004), se arată în raport. Tuberculoza rămâne principala cauză de deces în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV, menționează AFP.

La nivel mondial, în anul 2014 existau două milioane de oameni recent infectați, față de 3,1 milioane în anul 2000, aceasta reprezentând o scădere cu 35,5%. La copii, scăderea este chiar mai spectaculoasă:—58%.

Africa sub-sahariană rămâne regiunea cea mai afectată, cu 70% din cazuri, totalizând circa 25.800.000 de oameni care trăiau anul trecut cu HIV/SIDA.

În regiunea Asia/Pacific, deși mai puțin afectată, cu numai 5 milioane de oameni care trăiau în 2014 cu acest virus, prezintă interes pentru experți creșterea numărului de cazuri. Infecțiile noi au crescut cu 3% între 2010 și 2014. Anul trecut, China, India și Indonezia reprezentau 78% dintre noile infecții din regiune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata