Persoanele diagnosticate cu Zika trebuie să aştepte câteva luni până să conceapă copii

18

Persoanele care au fost infectate cu virusul Zika trebuie să aştepte cel puţin câteva luni înainte de a încerca să conceapă un copil, conform noilor recomandări făcute publice vineri de Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), informează Live Science.

Femeile diagnosticate cu Zika sau care prezintă simptome ale maladiei după o posibilă expunere la Zika ar trebui să aştepte cel puţin 8 săptămâni înainte de a rămâne însărcinate. Pentru bărbaţi, aşteptarea recomandată este mult mai lungă. Cei infectaţi cu Zika sau care prezintă simptome ar trebui să aştepte cel puţin 6 luni până să încerce să devină taţi, conform CDC.

În acelaşi timp, bărbaţii şi femeile care nu prezintă simptomele infectării cu Zika, dar au fost expuşi infectării cu acest virus fie prin muşcături de ţânţari, fie prin contacte sexuale, ar trebui să aştepte cel puţin 8 săptămâni până să încerce să conceapă un copil, mai menţionează CDC.

Pentru a ajunge la aceste recomandări, CDC a luat în considerare cea mai lungă perioadă cunoscută în care virusul Zika poate rezista în sânge şi lichidul seminal şi apoi a triplat-o pentru maximum de siguranţă, a explicat Dr. Denise Jamieson, membră a Zika Virus Response Team din cadrul CDC. Deşi virusul Zika produce doar simptome uşoare sau poate fi chiar asimptomatic, autorităţile medicale sunt îngrijorate de legătura dintre acest virus şi cazurile de naşteri cu microcefalie.

„Din ce în ce mai multe dovezi indică existenţa unei legături între Zika şi microcefalie (…) şi posibil şi alte probleme cum ar fi avortul spontan sau naşterea unui copil mort”, a declarat vineri Dr. Jamieson într-o conferinţă de presă. Frecvenţa complicaţiilor provocate de Zika în timpul sarcinii este încă studiată de medici şi cercetători.

Acest virus se răspândeşte în prezent în 39 de ţări şi teritorii din America de Sud, Centrală şi Caraibe. Momentan, virusul Zika nu se răspândeşte în SUA, dar prezenţa sa a fost semnalată în teritorii americane, aşa cum este Puerto Rico, unde au fost raportate peste 260 de cazuri de infecţii. Reprezentanţii CDC au susţinut că persoanele care trăiesc în aceste regiuni trebuie să fie consiliate cu privire la metodele de prevenire a infecţiei şi să fie sfătuite să amâne eventualele sarcini.

„Deciziile privind când să faci un copil sunt complexe, iar orice sarcină este însoţită de unele riscuri. Din nefericire Zika mai adaugă pe această listă un risc potenţial (…) iar CDC doreşte să ofere cele mai bune informaţii cu privire la aceste riscuri astfel încât femeile şi partenerii lor să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză”, a mai transmis Dr. Jamieson.

Anterior CDC a recomandat ca bărbaţii care au partenere însărcinate şi care au călătorit în regiuni în care se răspândeşte virusul Zika, să folosească prezervative sau să se abţină de la întreţinerea de relaţii sexuale pe întreaga perioadă de sarcină a partenerei. Această recomandare rămâne în vigoare, alături de noile recomandări cu privire la prevenirea transmiterii pe cale sexuală a virusului şi în cazul cuplurilor care nu aşteaptă copii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata