Premieră în România: Implant cohlear bilateral realizat unui sugar de nouă luni

O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România, un sugar în vârstă de nouă luni, cu hipoacuzie bilaterală profundă, intervenţie ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” din Bucureşti, Clinica ORL.

Echipa a fost condusă de medicii ORL — conf. dr. Dan Cristian Gheorghe şi dr. Alexandra Neagu, informează un comunicat,

Intervenţia a avut loc săptămâna trecută, iar dr. Dan Cristian Gheorghe a precizat că evoluţia postoperatorie a fost favorabilă.

„Este cel mai mic pacient pediatric din România şi, totodată, cel mai mic pacient implantat bilateral. (…) Sperăm să menţinem o vârstă scăzută la implantarea pacienţilor noştri, pentru un rezultat de reabilitare auditiv-verbală cât mai bun”, a precizat conf. dr. Dan Cristian Gheorghe.

În ceea ce priveşte recuperarea bebeluşului, dr. Alexandra Neagu a afirmat că aceasta „va fi una uşoară datorită faptului că s-a intervenit la o vârstă atât de fragedă, de doar nouă luni, lucru care va ajuta pacientul pediatric extraordinar de mult în dobândirea limbajului”.

„Procesorul extern va fi montat peste o lună, iar din acel moment sugarul va urma o scurtă perioadă de acomodare, după care va auzi aproape la fel ca orice copil normal. Copilul a fost depistat prin screeningul auditiv efectuat imediat după naştere şi a beneficiat de un diagnostic audiologic la vârsta de trei luni şi de o intervenţie terapeutică precoce prin protezare auditivă la vârsta de patru luni, urmată de implantarea cohleară bilaterală la vârsta de nouă luni”, a menţionat medicul.

Dr. Alexandra Neagu este cea care la vârsta de trei luni i-a pus bebeluşului diagnosticul de hipoacuzie bilaterală profundă. „Datorită testării auditive, diagnosticării precoce şi implantului de la Cochlear, fetiţa de nouă luni va avea acum o şansă la o viaţă normală şi va auzi aproape ca un copil normal”, precizează sursa citată.

Mama copilului, Alina Savu, a mulţumit echipei care a efectuat implantul. „Viaţa mea nu a fost nicicând mai frumoasă! Pentru asta, mulţumesc nespus echipei grozave alcătuită din: dr. Alexandra Neagu şi conf. dr. Cristian Gheorghe. Dumnezeu a trimis aceşti îngeri pe pământ deghizaţi în doctori. Cum ar putea fi altfel posibilă o aşa minune, prima reuşită la nouă luni, în România?!”, a scris ea, pe pagina de Facebook.

Implantul cohlear funcţionează după următorul mecanism: microfonul procesorului preia sunetele şi le transformă în informaţie digitală. Această informaţie este transmisă prin antena externă la implantul aflat sub piele. Implantul converteşte informaţia în impulsuri electrice care se transmit electrozilor aflaţi în cohlee. Electrozii implantului stimulează nervul auditiv care transmite impulsurile la creier care le interpretează ca sunet. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata