Prof. dr. Mihălţan: 70 de români mor în fiecare zi din cauza fumatului; legea antifumat nu suportă amânare

17

Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, a declarat miercuri că 70 de români mor în fiecare zi din cauza fumatului, subliniind că legea împotriva fumatului în spațiile publice nu mai suportă amânare și ar trebui să fie o prioritate absolută pentru Parlament.

„Încetinirea declinului acestei boli (bronhopneumopatiei obstructive cronice — BPOC — n.r.) este întreruperea fumatului. Această întrerupere a fumatului presupune o lege care să fie extrem de corectă în România și care, din păcate, de la momentul în care a fost votată și aprobată de Comisia de sănătate din Camera Deputaților este în continuare amânată la votul în plen, lucru care din punct de vedere al cifrelor înseamnă că în fiecare zi 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an suferă complicații”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan, într-o conferință de presă.

El a adăugat că se pierd bani de la bugetul de sănătate, pentru că BPOC înseamnă la pacienții peste 50 de ani depistați tardiv un grad de invaliditate, pensionare precoce, oxigenoterapie sau ventilație noninvazivă, intervenții costisitoare, asistență la domiciliu.

„Într-o Românie în care avem 73% fumători pasivi din populație este firesc ca aceștia să primeze. Noi vorbim despre fumat și bronșita cronică și emfizem la oameni care sunt obligați să lucreze în spații în care se fumează. Mă gândesc la chelneri, la cei din baruri. Este o primă modalitate de a-i proteja în afară de toți ceilalți care sunt expuși la domiciliu sau la locul de muncă, sunt bombardați cu fum și din punctul acesta de vedere au o expunere și consecințe la distanță”, a punctat prof. dr. Mihălțan.

Președintele Societății de Pneumologie a explicat că BPOC este boala cu prevalența cea mai mare din punct de vedere respirator.

„Este o frecvență în populația românească de până la 14%, la populația peste 45 de ani, deci înseamnă că unul din șapte români are această boală, fie că este vorba de bronșită cronică sau de enfizem. Este o boală puternic ancorată la factori de risc în care prevalează tabagismul, fumatul — 80% din cei care au această boală au ca factori de risc și factori cauzatori fumatul”, a spus Mihălțan.

Un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise a fost aprobat săptămâna trecută de Comisia de sănătate din Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, este interzis fumatul în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, spațiile pentru copii, cu excepția celulelor pentru deținuții din penitenciarele de maximă siguranță. De asemenea, se interzice complet fumatul în instituțiile și unitățile medicale și în cele de învățământ de stat și private. Totodată, se interzice comercializarea produselor de tutun în apropierea școlilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata