Programul de recuperare post-Covid se aplică la Sanconfind

In contextul epidemiologic actual, ne confruntăm în continuare cu afecţiunile unor pacieţi trecuţi prin infecţia cu virusul Sars-Cov 2 care au nevoie de tratamente recuperatorii, însă mai puţin medicamentoase. De curând, s-a elaborat un protocol de medicină fizică şi de recuperare medicală post-Covid pentru persoanele afectate, de către reprezentanţi ai Comisiei de Specialitate de Medicină Fizică şi Reabilitare (recuperare medicală). Protocolul propune un program de ameliorare funcţională a pacienţilor şi creştere a capacităţii acestora de a se întoarce la o viaţă normală. Este adaptat după un program belgian denumit “Start to move ASAP”.

 

De ce este nevoie de recuperare post-Covid 

Este importantă iniţierea recuperării medicale post-Covid încă din perioada spitalizării, datorită afectării multiple de organe: plămânii în primul rând, cu sechele respiratorii, care pot produce multiple dizabilităţi. Urmările pot fi renale, digestive, endocrine, cardiovasculare, musculoscheletale, neurologice, tegumentare, psihice. S-a constatat că cel mai intens efect ar fi scăderea forţei musculare, cu până la 50% în primele 2-3 săptămâni. Exerciţiile de recuperare medicală din protocolul propus au în vedere mişcări din poziţia şezut, fiind cea în care funcţiile biologice sunt optime.  

Este importantă însă, o evaluare cât mai clară a fiecărui pacient, pentru a evidenţia particularităţile patologice şi dizabilităţile acestora. 

 

Cum se iniţiază un program de recuperare post-Covid 

Programul de recuperare post-Covid se aplică deja de câteva luni în Centrul Medical Sanconfind şi are în vedere o echipă multidisciplinară, fiind abordat holistic, prin privirea organismului în totalitatea sa. Cu cât se va aplica mai repede, cu atât vor dispărea mai repede complicaţiile induse de mobilizarea prelungită, va scădea impactul psihologic al bolii asupra acestor pacienţi. In centrul atenţiei  va fi recuperarea pulmonară, acesta fiind organul cel mai afectat, în principal. 

Se stabilesc o serie de principii de recuperare medicală, care vizează obiective pe termen scurt şi lung, progresia tratamentului, reevaluări clinice, intervenţii terapeutice. Schema terapeutică şi procedurile de recuperare medicală post-Covid se fac ţinând cont de intervenţiile propuse şi intensitatea lor. Programul belgian amintit mai sus include o serie de teste şi evaluări, gradul de cooperare al pacienţilor, evaluarea elementară, testarea forţei musculare, şi a echililbrului. 

 

Există trei faze în care se poate aplica recuperarea medicală post-covid: faza precoce- încă din spital, faza în care pacientul a iniţiat deja mersul şi faza a treia, în care persoana poate susţine un tratament ambulatoriu, cu ape saline sau aerosoli. In această fază Centrul Medical Sanconfind poate aborda pacientul cu consulturi multidisciplinare de pneumologie, psihologie, recuperare medicală, cardiologie şi poate iniţia procedurile de fizioterapie, masaj sau hidrokinetoterapie în apele sărate captate la Poiana Câmpina, în clinică. Atât medicii, cât şi fizioterapeuţii, şi asistenţii, vor fi implicaţi în întregul program de recuperare post-Covid şi vor contribui la rezultatele benefice ale pacienţilor prin ameliorarea simptomelor până la eliminarea sechelelor post-Covid. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata