Respiraţia pe gură în timpul somnului creşte riscul de a face carii

Persoanele care respiră pe gură când dorm şi cele care suferă de apnee au un risc mai mare de a face carii decât cele care respiră pe nas, potrivit unui studiu al Universităţii din Otago, Noua Zeelanda, citat luni de EFE.

„Cercetarea noastră sprijină ideea că a respira pe gură poate fi un factor corelat bolilor dentare precum eroziunea smalţului sau cariile”, a declarat conducătoarea studiului, Joanne Choi, postului Radio New Zealand.

În acest studiu au fost analizate nivelele de pH oral la zece voluntari care au dormit cu nările blocate de un cleşte pentru a fi obligaţi să respire pe gură în timpul somnului. Studiul publicat în Journal of Oral Rehabilitation a relevat că pacienţii obligaţi să doarmă cu gura deschisă aveau un pH cu o medie de aciditate de 6,6 comparativ cu un ph neutru de 7 înregistrat la cei care respirau pe nas în timpul somnului.

De multe ori, nivelul pH a coborât la 3,6, ceea ce înseamnă o scădere drastică de sub 5,5 de la care începe demineralizarea smalţului la persoanele forţate să respire pe gură, a precizat sursa.

PH-ul, ale cărui valori normale oscilează între 5,6 şi 7,6, ajută la protejarea integrităţii mucoasei, distrugerii resturilor alimentare şi bacteriilor, neutralizării acizilor şi remineralizării lerziunilor dentare, având totodată proprietăţi antibacteriene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata