România se va confrunta cu valul cinci până în mai 2022, iar persoanele nevaccinate se expun riscului de infectare cu Sars-Cov-2 este avertismentul epidemiologului Octavian Jurma

34

În România, medicul epidemiolog Octavian Jurma a transmis un mesaj de interes public pe rețelele de socializare. Potrivit spuselor sale, ţara noastră se va confrunta cu valul cinci până în  luna mai 2022, iar persoanele nevaccinate se expun, în prezent riscului de infectare cu Sars-Cov-2.

Octavian Jurma: Omicron este 100% dominantă acum în România

În acest sens, Octavian Jurma explicat că marți, 22 martie, a apărut raportul VOC (variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare) pentru săptămâna trecută, iar dominanta BA.2 în numărul de secvențieri noi a crescut la 56.5%.

În opinia sa, „Noua fază de creștere (minival) e alimentată acum de noua versiune. E probabil ca acest ”val în val” să dureze încă 2-3 săptămâni și să prelungească valul 5-Omicron până în luna mai. E însă puțin probabil să asistăm la un nou val similar celui produs de BA.1 (dar nu exclus).

Este a doua săptămână în care Delta este la 0% deci putem spune că Omicron este 100% dominantă acum în România. În ciuda apartenenței la familia Omicron, diferența dintre BA.2 si BA.1 este mai mai mare decât între Delta și Gamma. De aceea riscul de reinfectare este mare atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați. Grupele cele mai expuse sunt copiii și vârstincii. Riscul de spitalizare este însă mult mai mare pentru persoanele nevaccinate, mai ales în cazul vârstnicilor sau a celor cu boli cronice”, a scris medicul epidemiolog pe rețelele de socializare.

În sfaturile sale, Spre final, acesta a adăugat că „dacă nu aveți boosterul făcut este imperativ să îl faceți. Purtați mască FFP2 în toate spațiile închise și în clasă (elevi și profesori).”

În contextul covid-19, recent, Octavian Jurma a realizat o analiză a numărului de persoane infectate cu Sars-Cov-2, la doar două săptămâni de la eliminarea restricţiilor sanitare din România, iar rezultatele nu sunt tocmai favorabile. Potrivit acestuia, în cazul în care nu vor fi luate măsuri noi, după sărbătorile de Paște ar putea urma un adevărat dezastru.

Astfel, „Comentariile sunt de prisos, vă imaginați și singuri ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paşte, cu zero măsuri de siguranță într-o populație atât de puțin vaccinată”, a scris luni, 21 martie, medicul epidemiolog pe Facebook.

Evoluția infectărilor din România

Medicul Jurma a explicat că varianta BA.2 a devenit dominantă în România. Astfel, în perioada 7-13 martie versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secventieri, o creștere de 32% față de săptămâna precedentă.

De cealaltă parte, o surpriză plăcută este faptul că ponderea Delta a fost de 0 % săptămâna trecută, adaugă medicul. Pe de altă parte, acesta nu exclude faptul că un nou val epidemiologic să înceapă în orice moment.

Aşadar, „Evoluția numărului de cazuri noi va fi determinată în continuare de creșterea BA2 care nu mai poate fi compensată de scăderea rapidă a BA1. Până acum toate valurile pandemice au fost produse de o nouă variantă și nu avem nici un motiv să credem că versiunea BA.2 a variantei Omicron poate produce un nou val epidemic atât de curând după valul BA1.

Avem însă pentru prima dată semne primare de ieșire din trendul descendent și debut al unei noi faze de creștere în cadrul valului 5-Omicron curent”, a arătat Octavian Jurma.

Ce se va întâmpla după Paște?

Specialistul a adăugat că încă nu este cunoscut modul în care varianta BA2 va evolua în România, spre deosebire de ce se întâmplă în Europa.

Despre varianta BA2, „Nu știm dacă evoluția BA2 în Romania va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte țări din Europa însă monitorizarea cu atenție a creșterii BA2 este necesară în continuare.

Din fericire la nivel individual avem multiple confirmări că BA2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA1 (mai ales față de booster) și nu există o diferență semnificativă nici în profilul clinic al bolii față de BA1”, a declarat acesta.

În concluzie, referitor la anularea restricțiilor, în acest sens, medicul subliniază faptul că „odată cu abandonarea responsabilităților de sănătate publică față de pandemie, guvernul a renunțat și la GCS și a dat peste cap sistemul de monitorizare și raportare”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro