Singurătatea şi handicapul cresc riscul de mortalitate

Riscul de mortalitate al persoanelor care îmbătrânesc poate fi mai mare în condiţii de singurătate şi de mobilitate redusă, în timp ce a fi în vârstă sau supraponderal nu prezintă riscuri atât de pregnante pe cât se crezuse anterior, au ajuns la concluzie cercetătorii într-un studiu publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” (PNAS), informează agenţia France Presse.

Acest studiu îşi propune să schimbe criteriile actuale bazate pe un model biomedical care se bazează exclusiv pe bolile cardiovasculare, cancer, diabet şi hipertensiunea arterială sau nivelul de colesterol rău, pentru a face evaluări cu privire la starea de sănătate şi riscul de deces.

Cercetători de la Universitatea din Chicago (Illinois) au constatat că singurătatea, depresia şi faptul de a fi avut recent o fractură osoasă care afectează mobilitatea ar putea fi indicatori mai buni ai riscului ca o persoană să decedeze în următorii cinci ani.

Acest studiu a fost realizat pe baza rezultatelor unei anchete efectuate pe un eşantion de 3.000 de persoane în vârstă între 57 şi 85 de ani.

„Acest nou model identifică alţi factori, care sunt complet ocultaţi în modelul medical actual şi reclasifică aproximativ o jumătate dintre persoanele considerate cu o bună stare de sănătate, ca având vulnerabilităţi serioase care cresc riscul de a deceda sau de a deveni invalide în următorii cinci ani”, a explicat bio-psihologul Martha McClintock de la Universitatea din Chicago, autorul principal al lucrării.

„În acelaşi timp, unii subiecţi cu boli cronice sunt încă foarte viguroşi şi sunt consideraţi, conform noilor criterii, ca având o bună sănătate, cu un risc scăzut de deces sau de invaliditate” pe termen mediu, spune Linda Waite, demograf la aceeaţi universitate, unul dintre co-autorii studiului.

O sănătate mintală precară afectează în SUA o persoană vârstnică din aproximativ opt, cu efecte devastatoare nebănuite anterior, au spus specialiştii.

Dar obezitatea şi anumite tipuri de cancer prezintă puţine riscuri pentru alţi adulţi mai în vârstă, altfel cu o excelentă sănătate fizică şi mentală, arată studiul care subliniază importanţa mobilităţii şi a unei vieţi sociale active.

Conform acestui model, 22 la sută dintre seniorii americani supraponderali şi cu o tensiune arterială ridicată suferă în mică măsură de vreo maladie care le afectează organele, bucurându-se de o bună sănătate psihică şi mobiliate şi au cel mai mic risc (6 la sută) de a deceda sau de a deveni persoane cu handicap în următorii cinci ani, mai notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata