Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu 5 ani

Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu cinci ani între 2000 şi 2015, a anunţat joi, 19 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai ales datorită progreselor înregistrate în Africa în ceea ce priveşte combaterea malariei şi a SIDA, relatează AFP.

Plusul de longevitate din ultimii 15 ani este cel mai semnificativ de după 1960, perioada în care lumea — în special Europa şi Japonia — a beneficiat de progresele socio-economice legate de reconstrucţia de după Al Doilea Război Mondial, a subliniat OMS.

În medie, un copil născut în 2015 poate spera să trăiască 71,4 ani: mai mulţi ani în cazul femeilor (73,8 ani) decât în cel al bărbaţilor (69,1 ani), potrivit datelor publicate în Raportul anual al OMS.

S-au făcut progrese importante împotriva „maladiilor evitabile şi vindecabile”, în special datorită lărgirii accesului la terapia antiretrovirală pentru a preveni infectarea cu HIV, a declarat directorul general al organizaţiei, Margaret Chan.

În anii 1990, speranţa de viaţă a regresat pe plan mondial din cauza ravagiilor cauzate de SIDA în Africa.

În pofida progreselor obţinute în cele mai sărace ţări, OMS a subliniat că există diferenţe semnificative între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.

Statisticile arată că o fată născută astăzi în Japonia are cea mai mare speranţă de viaţă: 86,8 ani.

În cazul bărbaţilor, Elveţia oferă cel mai bun mediu, cu o durată medie de viaţă de 81,3 ani.

Sierra Leone ocupă ultimul loc al clasamentului pentru ambele sexe, cu o medie de 50,8 ani pentru femei şi 49,3 ani pentru bărbaţi.

Pentru o durată de viaţă mai mare, OMS a evidenţiat necesitatea unor măsuri precum reducerea numărului de fumători — în prezent sunt 1,1 miliarde pe plan mondial — şi asigurarea apei potabile pentru circa 1,8 miliarde de persoane care beau zilnic apă contaminată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata