Tangoul ar putea fi benefic în boala Parkinson

Practicarea tangoului argentinian ar putea ameliora unele simptome ale bolii Parkinson, îndeosebi mersul și echilibrul – este concluzia unor cercetători canadieni care au realizat un studiu pe această temă.

Medicii care tratează această boală încearcă să găsească mijloace pentru îmbunătățirea echilibrului și a mersului pacienților. Se știe că boala se manifestă prin tremurat accentuat, dar are și alte simptome motorii handicapante, printre care mișcări mai țepene, încete și tulburări ale mersului, cu riscul căderii.

Dr Silvia Rios Romenets de la Institutul și Spitalul de Neurologie din Montreal (Canada) și colegii săi de la secția de neurologie a Universității McGill au propus unui număr de 18 bolnavi să participe la lecții de tango argentinian cu parteneri sănătoși (prieteni sau soți, dar și dansatori voluntari). Tangoul este „o tehnică de dans deosebită, cu pași înainte și înapoi, cu câteva provocări de natură cognitivă: memoria de lucru, controlul atenției, sarcini multiple, fie și numai pentru evitarea celorlalți dansatori în timpul mișcării”, a declarat dr Rios Romenets în lefigaro.fr.

Lecțiile au fost asigurate de doi profesori, de două ori pe săptămână câte o oră, iar evaluarea a avut loc după trei luni.

Rezultatele sunt interesante: „Tangoul argentinian ameliorează echilibrul, mobilitatea funcțională, având și mici efecte asupra funcțiilor cognitive și oboselii. Din păcate nu influențează și severitatea globală a simptomelor motorii caracteristice bolii”, admite dr Rios Romenets.

Pr Jean-Marc Orgogozo de la Spitalul de Urgență din Bordeaux apreciază că „ponderea statistică a studiului este prea redusă din cauza numărului mic de participanți și a perioadei scurte de observație”. Rezultatele pozitive constatate sunt, prin urmare, „posibile, dar nedemonstrate”, consideră neurologul

Autorii studiului se bucură însă că pacienții au apreciat „tratamentul„, lucru care nu este de neglijat în contextul în care jumătate dintre bolnavi abandonează de obicei programul de antrenament fizic prescris, potrivit cercetătorilor canadieni.

„Beneficiul social pe care îl aduce dansul poate fi util bolnavilor de Parkinson, însă cel mai bun sfat pentru ei ar fi să facă regulat mișcare, pe muzică dacă preferă așa. Dacă le place să danseze, tangoul poate fi o opțiune de luat în seamă”, încheie dr Rios Romenets, citată de lefigaro.fr. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata