Thailanda, prima ţară din Asia care elimină transmiterea HIV de la mamă la copil

Thailanda a devenit prima ţară din Asia şi a doua din lume, după Cuba, care elimină transmiterea SIDA (HIV) de la mamă la copil, a anunţat miercuri, 8 iunie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.

Șeful OMS pentru Asia de Sud, Poonam Singh Khetrapal, a calificat reuşita drept „o realizare remarcabilă într-o ţară unde mii de persoane trăiesc cu HIV”.

Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 500.000 de persoane trăiesc cu acest virus în Thailanda dintr-o populaţie totală de 68 de milioane. În 25 de ani însă, această ţară Asia de Sud-Est a înregistrat progrese considerabile, în condiţiile în care contaminarea cu acest virus afecta la începutul anilor ’90 peste un milion de persoane.

„Thailanda a arătat lumii că HIV poate fi învins”, a adăugat Poonam Khetrapal Singh, în condiţiile în care în fiecare an, în regiunea Asia-Pacific, 21.000 de copii vin pe lume cu HIV şi peste 200.000 cresc cu acest virus.

În anul 2000, Thailanda a devenit una dintre primele ţări care a oferit tratament gratuit tuturor femeilor gravide seropozitive, ceea ce a permis reducerea semnificativă a posibilităţilor de transmitere.

În conformitate cu datele furnizate de guvernul thailandez, numărul celor care se nasc cu HIV a scăzut de la 1.000 în anul 2000 la doar 85 anul trecut.

Potrivit OMS, aproximativ 1,4 milioane de femei infectate cu HIV rămân însărcinate în fiecare an la nivel mondial, mai ales în ţările în curs de dezvoltare şi în special în Africa sub-sahariană. În lipsa unui tratament cu antiretrovirale, există un risc de 15-45% ca acestea să transmită virusul HIV copiilor lor în timpul sarcinii, naşterii sau alăptării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata