Un consum suplimentar de apă plată determină adoptarea unui regim alimentar mai sănătos

Un consum suplimentar de apă plată determină adoptarea unui regim alimentar mai sănătos, sugerează o echipă de cercetători americani de la Universitatea Illinois, relatează luni passionsante.be.

Cercetătorii au analizat obiceiurile nutriţionale a circa 20.000 de adulţi, observaţi aproximativ zece ani. Consumul de apă plată este în medie de patru pahare pe zi, reprezentând o parte din aportul total de apă (la el se adaugă celelalte surse: ceai, cafea, băuturi gazoase, apă din alimente şi cea utilizată pentru pregătirea lor).

Când proporţia de apă plată în apa totală creşte, chiar şi puţin, se constată o asociere pozitivă (în mod global, la o populaţie amplă) în privinţa scăderii aporturilor calorice totale (mai ales cele implicate de consumul băuturilor gazoase şi al dulciurilor), precum şi a cantităţii de grăsimi (saturate), zahăr, sare şi colesterol. Acest efect este similar indiferent de statutul socio-economic al oamenilor sau greutatea lor corporală la începutul studiului.

Citeste si:  Alimentele care ne... răcoresc

Autorii cercetării apreciază că „promovarea unui consum crescut de apă plată ar putea fi utilă în cadrul unei strategii de sănătate publică, destinată reducerii aporturilor calorice şi vizării unei alimentaţii mai sănătoase”.

Ei amintesc totuşi că un consum excesiv de apă ar putea crea reale probleme la vezică (distensie vezicală), recomandarea fiind de 1-1,5 litri de apă plată pe zi, adică şase-opt pahare. Alte studii au arătat că un pahar de apă băut înainte de masă mai taie din pofta de mâncare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner