6,2 milioane de români nu muncesc

Cresc cheltuielile cu asistența socială. În primele șapte luni ale anului, statul a cheltuit cu 11,4% mai mulți bani pentru plata pensiilor, alocațiilor pentru copii și a ajutoarelor sociale. Statul trebuie să asigure peste 3 miliarde de lei până la finalul anului, doar pentru a achita pensiile majorate de la 1 septembrie.

Dacă scoatem din calcul copiii, elevii și studenții, datele oficiale arată că România are 6,2 milioane de pensionari și persoane care beneficiază de ajutor social, casnice sau persoane aflate „în altă situație”. Asta înseamnă că, statistic, unei persoane care muncește îi revin 1,25 persoane inactive.

„Orice stat serios are grijă și de cele mai vulnerabile categorii. Repet, România este corigentă la lucrul ăsta, pentru că cheltuim cel mai puțin și cheltuim și prost pe deasupra. Pentru că toate măsurile astea de asistență socială nu sunt acompaniate într-un mod serios de măsuri de susținere, astfel încât din pasiv persoana să devină activă”, spune Gelu Duminică, sociolog.

Numărul asistaților e în scădere în ultimii ani. În luna iulie, erau sub 200 de mii, cei mai mulți în județele Dolj și Buzău.

Iată ce spun oamenii:

„Cred că ar trebui să încerce un loc de muncă și să aibă un termen până la care să se angajeze. Dacă nu pot lucra, într-adevăr, eu zic că e de datoria noastră, a celor care putem să susținem acești oameni, să îi susținem. Și noi facem lucrul ăsta plătind impozitele.”

„Sunt oameni care muncesc pe foarte puțini bani și totuși se duc la muncă și își câștigă traiul. Și ei, pentru banii pe care îi primesc, trebuie să muncească.”

Totalul cheltuielilor cu asistența socială, în primele șapte luni ale anului, e cu 11% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aici intră plata pensiilor, care are cea mai mare pondere, a alocațiilor pentru copii, dar și a altor tipuri de indemnizații printre care și ajutorul social. Creșterea pensiilor din iulie 2018 a înclinat cel mai mult balanța.

„Ar trebui să iei și acele măsuri ca acel stat să se dezvolte pe seamă de investiții. Ar mai fi o problemă de principiu economic. Dacă banii din asistența socială s-ar duce doar pe consumul de bunuri produse în România, atunci da, am vedea o ciclicitate și o ritmicitate a economiei noastre naținoale”, spune Adrian Bența, consultant fiscal.

Majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2019 va face ca aceste cheltuieli sa crească și mai mult. Potrivit datelor Consiliului Fiscal, statul trebuie să asigure peste 3 miliarde de lei în plus doar pentru anul acesta.

sursa digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata