Instanța chineză îl obligă pe un bărbat să-și despăgubească financiar soția pentru treburile casnice, într-un proces de divorț inedit

Un tribunal de divorț din Beijing a ordonat unui bărbat să-și compenseze soția pentru treburile casnice pe care le-a făcut în timpul căsătoriei lor, într-o hotărâre nemaiîntâlnită.

Femeia va primi 50.000 de yuani (7.700 USD) pentru cinci ani de muncă neremunerată.

Cazul a generat o dezbatere uriașă online cu privire la valoarea muncii casnice, unii spunând că suma compensației a fost prea mică.

Hotărârea vine după introducerea de către China a unui nou cod civil.
Potrivit dosarelor instanței, bărbatul identificat cu numele său de familie Chen depusese anul trecut divorț de soția sa, pe nume Wang, după ce s-a căsătorit în 2015.

Ea a fost reticentă la divorț la început, dar ulterior a solicitat despăgubiri financiare, argumentând că Chen nu și-a asumat responsabilitățile pentru gospodărie sau îngrijirea fiului lor.

Judecătoria districtului Fangshan din Beijing a dat o hotărâre în favoarea ei, obligându-l să-i plătească pensia alimentară lunară de 2.000 de yuani, precum și plata unică de 50.000 de yuani pentru treburile casnice pe care le-a făcut.

Președintele a declarat reporterilor că împărțirea proprietății comune a unui cuplu după căsătorie implică de obicei împărțirea bunurilor corporale. „Dar treburile casnice constituie o valoare imobilizată necorporală”, a spus judecătorul.

Hotărârea a fost făcută în conformitate cu noul cod civil din țară, care a intrat în vigoare în acest an. Conform noii legi, un soț este îndreptățit să solicite despăgubiri în caz de divorț dacă acesta are mai multă responsabilitate în creșterea copilului, îngrijirea rudelor în vârstă și asistarea partenerilor în munca lor.

Anterior, soții divorțați puteau solicita o astfel de despăgubire doar dacă ar fi fost semnat un acord prenupțial – o practică neobișnuită în China.

Pe rețelele de socializare, cazul a stârnit dezbateri aprinse, cu un hashtag aferent pe platforma de microblogging Weibo vizionat de peste 570 de milioane de ori.

Unii utilizatori de rețele sociale au subliniat că 50.000 de yuani pentru cinci ani de muncă au fost prea puțini. „Sunt cam fără cuvinte, munca unei gospodine cu normă întreagă este subestimată. La Beijing, angajarea unei menajere pentru un an costă mai mult de 50.000 de yuani”, a spus un comentator.

Alții au subliniat că bărbații ar trebui să își asume mai întâi sarcini gospodărești.

Unii au cerut și femeilor să-și continue cariera după căsătorie. „Doamnelor, nu uitați să fiți mereu independente. Nu renunțați la muncă după căsătorie, acordați-vă propria voie de ieșire”, a scris un utilizator de social media.

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), femeile din China petrec aproape patru ore pe zi la muncă neremunerată – de aproximativ 2,5 ori mai mult decât bărbații.

Este mai mare decât media din țările OECD, unde femeile petrec de două ori mai mult timp decât bărbații la muncă neremunerată.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata