Prânz prin Zoom? Plimbare în parc? Recrutorii europeni se adaptează regulilor impuse de Covid.

Într-o dimineață înghețată din ianuarie, Wittman și-a schimbat biroul cald cu un parc cu vedere la orașul vechi al capitalei cehe, pentru a intervieva un candidat în aer liber, respectând astfel regulile stricte de distanțare socială.

Restricțiile au făcut dificilă misiunea recrutorilor să ajungă la potențiali solicitanți, ale căror numere s-au micșorat, deoarece mulți oameni cu locuri de muncă rămân la locurile lor actuale de muncă, mai degrabă decât caute să meargă mai departe.

„Când Covid a intervenit, a devenit dificil să găsești candidați cu care să vorbești”, a spus Wittman, director de afaceri european al agenției de recrutare GoodCall.

„Sunt îngroziți să-și piardă locurile de muncă”, a spus el despre starea de spirit actuală pe piața muncii cehe, cândva fierbinte, unde numărul locurilor vacante a scăzut cu până la 70% în primele luni ale anului trecut, pe măsură ce pandemia a luat amploare.

Înainte de pandemie, țările din Europa Centrală și de Est se bucurau de o explozie a ocupării forței de muncă oferind o multitudine de servicii de afaceri. Însă ceea ce a fost odată un carusel de locuri de muncă pentru recrutor, a încetinit, deoarece muncitorii acordă o primă siguranței locului de muncă în raport cu avansarea rapidă a carierei sau schimbarea locurilor de muncă pentru mai mulți bani.

Lucrătorii din economiile vestice din Europa de Vest sunt la fel de precauți în ceea ce privește schimbarea locurilor de muncă, lăsând recrutorii să afle cum pot ajuta cel mai bine companiile să găsească personal cu abilitățile necesare în sectoarele capabile să supraviețuiască pandemiei.

Interviurile video sunt acum de actualitate pentru orice posturi vacante care apar. Dar mulți recrutori merg mai departe, organizând prânzuri prin aplicația Zoom pentru discuții mai informale.

De asemenea, se bazează mai mult pe teste psihometrice, efectuate de la distanță, deoarece nu sunt capabili să intervieveze personal.
„Dificultatea este că multe companii și recrutorii vor să aibă o privire asupra candidaților, așa că acum există mult mai mult stres asupra testării comportamentale online”, a declarat recrutorul din Praga, Jon Hill.

Căutarea executivă din Polonia a Malecki s-a adaptat oferind o notă mai personală pentru cei care zboară în interes de afaceri, precum oferirea de sfaturi acolo unde este necesar cu privire la regulile locale de pandemie.

„Uneori trebuie să fiu consilier de re-amplasare sau să răspund la întrebări despre orice fel, cum ar fi când să port o mască în Polonia sau să trec granița unei țări”, a declarat pentru Reuters directorul firmei de tip boutique din Cracovia, Szymon Malecki.

„A trebuit să ne adaptăm zilnic la situații noi.”

Prima pentru securitatea locurilor de muncă peste salarii mai mari va însemna o creștere mai lentă a salariilor, care va întârzia, de asemenea, salariile din Europa Centrală ar putea să nu le ajungă pe cele din vestul Europei, spun recrutorii.

În timp ce creșterile salariale rapide au alimentat mult timp cheltuielile și creșterea consumatorilor în flancul estic al Uniunii Europene, rămâne un decalaj salarial mare. Câștigurile brute pe oră din Republica Cehă, Ungaria și Polonia se situează în jurul valorii de 5 euro (6,08 dolari), comparativ cu peste 15 euro în Germania, pe baza datelor Eurostat.

„Înainte, candidații erau fie dispuși să ia în considerare o mișcare pentru ceva mai mulți bani, o viziune mai bună sau beneficii mai mari”, a spus Wittman al GoodCall. „În lumea de astăzi, aceste lucruri nu contează atât de mult. Ceea ce contează acum este viitorul pe termen lung. ”

Este dificil de evaluat ce industrii și companii vor ieși mai puternice din pandemie. Iar în Europa, piața forței de muncă se va adapta pe deplin numai după ce guvernele regiunii vor începe să anuleze schemele de finanțare subvenționate de stat pentru a proteja locurile de muncă.

Dar, cu semne inițiale de recuperare a angajării în unele zone, potențiale recompense așteaptă recrutorii deja capabili să se adapteze la restricțiile de distanțare socială și să identifice zonele economiei care oferă cele mai bogate oportunități post-Covid.

Randstad, cu sediul în Amsterdam, spune că apelează la date mari pentru a crea un vast inventar de competențe și folosește programe de predicție pentru a evalua locul cel mai bun pentru a plasa lucrătorii pe posturile sale.

În semn de rentabilitate timpurie, cea mai mare companie de personal din lume, în octombrie, a raportat câștiguri de bază mai bune decât se aștepta în al treilea trimestru și a declarat că va înregistra o recuperare semnificativă a veniturilor pierdute anterior în timpul pandemiei.

„Nu este că nu există locuri de muncă”, a declarat pentru Reuters Annemarie Muntz, director general Randstad pentru afaceri globale.

„Redistribuirea talentelor a devenit o prioritate pentru multe companii și guverne”, a spus ea, citând datele din Randstad’s Workmonitor Report și oferind un exemplu de mutare a manipulatorilor de bagaje din aeroport către depozite de comerț electronic.

De asemenea, companiile se luptă mai mult pentru a menține lucrătorii. Gigantul elvețian de personal Adecco a declarat că există oportunități de angajare, dar companiile trebuie, de asemenea, să stimuleze pregătirea pentru forța de muncă existentă.

Adecco a lansat școli de formare în Franța și Italia pentru a preda abilități care ar putea fi utilizate de sectoarele în creștere.

Aceste centre au calificat până acum 35.000 de persoane de la începutul crizei în domenii precum digital, limbă și alte competențe, a declarat președintele global al companiei Christophe Catoir.

„Oamenii sunt mai puțin dispuși să se mute decât erau, vor să rămână în locurile lor de muncă existente”, a declarat Catoir pentru Reuters. El a spus că numărul de angajați de la Adecco – care angajează aproximativ 15.000 de persoane în Europa – care își schimbă locul de muncă a fost cu 20% mai mic în 2020 decât rata normală.

„Lucrătorii preferă ca o parte din cariera lor să fie permanentă atunci când trebuie să plătească chirii, să plătească împrumuturi și să plătească pentru educația și îngrijirea copiilor.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata