Prinț acuzat că a împușcat în România unul dintre cei mai mari urși din Europa

Militanții ecologiști suspectează că un prinț din Liechtenstein a împușcat, probabil, cel mai mare urs în viață din UE, într-o expediție de vânătoare în România, în luna martie.

Aceștia spun că prințului Emanuel von und zu Liechtenstein i s-a acordat un permis pentru a împușca o femelă ursoaică, care a provocat pagube unor ferme.

Dar nu o femelă a fost împușcată, ci Arthur, un urs brun  în vârstă de 17 ani.

Prințul care locuiește în Austria nu a răspuns încă, iar încercările BBC de a ajunge la el au eșuat.

„Nu avem o problemă personală cu prințul”, a declarat Gabriel Paun de la agenția de mediu Agent Green, pentru BBC. „Credem că asociația de vânătoare își îndeplinea nevoile”.

Biroul prințului ereditar al Liechtenstein a declarat pentru agenția de presă AFP că nu cunoaște fondul acestei „chestiuni private și personale”. Dar a subliniat faptul că natura „a fost una dintre preocupările fundamentale ale Casei și este un element central al angajamentului familiei față de sustenabilitatea ecologică și socială”.

Garda națională de mediu a României a lansat o anchetă asupra morții ursului.

Nu există nicio verificare că prințului i s-a acordat o autorizație de vânătoare. Cu toate acestea, Agentul Green a făcut rost de un document care pare a fi un permis al autorităților către o asociație de vânătoare din Covasna, care îi acorda prințului câteva zile în martie și detaliază moartea unui urs în satul Ojdula din Transilvania.

Vânătoarea de trofee a fost interzisă în România în 2016, deoarece ursul brun este protejat de o directivă UE. Dar vânătoarea este permisă pentru urșii „problematici” care provoacă daune. Campaniștii spun că un fermier local s-a plâns de o problemă cu trei femele și puii lor cu ceva timp în urmă, dar că uciderea din martie nu a rezolvat problema.

„Pentru a obține o derogare [un permis] trebuie să demonstrați că ați făcut toate diligențele. Derogarea este excepția și nu regula”, a spus dl Paun. „Odată ce extrageți urși mari din populație, începeți să destabilizați populația, astfel încât acesta să aibă un rol crucial.” Fără urși precum Arthur există riscul de reproducere, se teme el.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a confirmat că a fost emisă o autorizație pentru a scăpa de un urs deranjant, dar nu a dat detalii despre cine a primit-o.
Șeful agenției de protecție a Gărzii Naționale de Mediu din România, Octavian Berceanu, a declarat că săptămâna trecută a fost deschisă o anchetă cu privire la motivul pentru care a fost împușcat un urs mascul și că braconajul este una dintre suspiciunile cazului.

Deoarece femelele sunt mult mai mici decât Arthur, activiștii consideră că masculul alfa mai în vârstă a fost vizat în mod deliberat pentru valoarea sa de trofeu de 592,8 puncte dintr-un maxim posibil de 600.

Ann-Kathrin Freude din grupul austriac de mediu VGT a declarat pentru BBC că, din câte știau, împușcarea lui Arthur a produs cel mai mare scor înregistrat vreodată. „Este un trofeu cu adevărat grozav să obții unul dintre aceste animale iconice – este ca un vin bun”.

Sursa: BBC
Citește și
1 Comentariu
  1. CAMELIADUICA spune

    I SE FALFAIE DIN FLINTA, PRINTULUI…………A FOST CU APROBAREA KAISERULUI DE SIBIU…………ADICA ARTUR A FOST IMPUSCAT IN MARTIE SI VINE TANTOS BARNA SA FACA CIRC LA TV IN LUNA MAI? DIN MARTIE ESTE RAPOSAT MOS-MARTIN SI A AJUNS ABIA IN MAI LA TABACARIE? A FOST EXTRAS DIN ROMANIA URSULOI IMEDIAT DUPA BRACONAJ……….RUPEREA DE CAMESE A MINISTRULUI A FOST PENTRU OCHII FRAIERILOR………HAI SIKTIR!!!! ASTA CARE TE DAI TU TANTOS SI IUBITOR DE MEDIU ROMANESC……………….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata