Studiu: Poluarea cu combustibili fosili cauzează unul din cinci decese premature la nivel global

Poluarea cu combustibili fosili cauzează unul din cinci decese premature la nivel global, sugerând că impactul asupra sănătății al arderii cărbunelui, petrolului și gazelor naturale ar putea fi mult mai mare decât se credea anterior, potrivit unui studiu publicat marți.

Părți din China, India, Europa și nord-estul Statelor Unite se numără printre zonele cele mai afectate, suferind o pondere disproporționat de mare de 8,7 milioane de decese anuale atribuite combustibililor fosili, a constatat studiul publicat în revista Environmental Research.

Noua cercetare oferă cea mai detaliată evaluare a deceselor premature datorate poluării aerului cu combustibili fosili până în prezent. Un alt studiu efectuat în 2017 a stabilit numărul anual de decese cauzate de toate particulele aeriene în aer liber – inclusiv praful și fumul cauzat de arsurile agricole și incendiile sălbatice – la 4,2 milioane.

„Studiul nostru cu siguranță nu este izolat în a găsi un impact mare asupra sănătății din cauza expunerii la poluarea aerului, dar am fost uimiți de cât de mare a fost estimarea pe care am obținut-o”, a spus Eloise Marais, expert în chimia atmosferică la University College London și co-autor al studiului.

Cercetările anterioare bazate pe date prin satelit și observații la sol au luptat pentru a distinge poluarea cauzată de arderea combustibililor fosili de alte surse de particule nocive, cum ar fi incendiile sau praful.

Echipa formată din trei universități britanice și Universitatea Harvard a încercat să depășească această problemă utilizând un model de înaltă rezoluție pentru a oferi o indicație mai clară a tipurilor de poluanți pe care îl respirau oamenii dintr-o anumită zonă.

Cu îngrijorarea din ce în ce mai mare asupra rolului pe care îl joacă arderea combustibililor fosili în provocarea schimbărilor climatice, autorii au spus că speră că studiul, pe baza datelor din 2018, va oferi un impuls suplimentar guvernelor pentru a accelera trecerea la energie mai curată.

„Sperăm că, cuantificând consecințele arderii combustiei fosile asupra sănătății, putem transmite un mesaj clar factorilor de decizie politică și părților interesate cu privire la beneficiile unei tranziții la surse alternative de energie”, a declarat co-autorul Joel Schwartz, epidemiolog de mediu la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata