SUA efectuează atacuri aeriene împotriva facilităților militare susținute de iranieni în Siria

Președintele Joe Biden a dirijat joi atacuri aeriene militare americane în estul Siriei împotriva facilităților aparținând a ceea ce Pentagonul a spus că sunt clădiri susținute de Iran, într-un răspuns calibrat la atacurile cu rachete împotriva țintelor SUA din Irak.

Grevele, care au fost raportate pentru prima dată de Reuters, păreau să aibă un domeniu limitat, ceea ce ar putea reduce riscul escaladării.

Decizia lui Biden de a lovi doar în Siria și nu în Irak, cel puțin deocamdată, oferă guvernului irakian un spațiu de respiro, deoarece își desfășoară propria anchetă a unui atac din 15 februarie care a rănit americanii.

„La îndrumarea președintelui Joe Biden, forțele militare americane la începutul acestei seri au organizat atacuri aeriene împotriva infrastructurii utilizate de grupurile militante susținute de iranieni din estul Siriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o declarație.

„Președintele Biden va acționa pentru a proteja personalul american și al Coaliției. În același timp, am acționat într-un mod deliberat care urmărește să descalifice situația generală atât în ​​estul Siriei, cât și în Irak ”, a spus Kirby.

El a adăugat că grevele au distrus mai multe facilități la un punct de control la frontieră utilizat de un număr de grupuri militante susținute de iranieni, inclusiv Kata’ib Hezbollah (KH) și Kata’ib Sayyid al-Shuhada (KSS).
Siria nu a făcut niciun comentariu oficial cu privire la greve, dar televiziunea de stat Ekhbariya și-a citat reporterul din Deir al-Zor afirmând că au avut loc greve în zori împotriva mai multor ținte din apropierea frontierei sirio-irakiene.

Un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că decizia de a efectua atacurile aeriene avea menirea de a trimite un semnal că, în timp ce Statele Unite doreau să pedepsească milițiile, nu doreau ca situația să se transforme într-un conflict mai mare.

Oficialul a adăugat că lui Biden i s-au prezentat o serie de opțiuni și a fost ales unul dintre cele mai limitate răspunsuri.

Nu a fost clar imediat ce pagube au fost cauzate și dacă au existat victime din atacul SUA.
„Răspunsurile de acest fel sunt o măsură de descurajare necesară și amintesc Iranului, împuterniciților săi și adversarilor noștri din întreaga lume că atacurile asupra intereselor SUA nu vor fi tolerate”, a spus McCaul.

Suzanne Maloney, de la grupul de reflecție Brookings Institution, a declarat că atacurile au arătat că administrația Biden ar putea negocia cu Iranul acordul nuclear, în timp ce împinge înapoi împotriva milițiilor pe care le susținea.

Atacurile cu rachete asupra pozițiilor SUA în Irak au fost efectuate în timp ce Washingtonul și Teheranul caută o modalitate de a reveni la acordul nuclear din 2015 abandonat de fostul președinte american Donald Trump.

Nu a fost clar cum sau dacă greva ar putea afecta eforturile SUA de a convinge Iranul să revină la o negociere cu privire la reluarea respectării acordului de către ambele părți.

În atacul din 15 februarie, rachete au lovit baza militară americană găzduită pe Aeroportul Internațional Erbil din regiunea administrată de kurzi, ucigând un contractor non-american și rănind un număr de contractori americani și un membru al serviciului SUA.
O altă aeronavă a lovit o bază care găzduiaște forțele SUA la nord de Bagdad zile mai târziu, rănind cel puțin un antreprenor.

Rachete au lovit luni zona verde a Bagdadului, care găzduiește ambasada SUA și alte misiuni diplomatice.

La începutul acestei săptămâni, grupul Kata’ib Hezbollah, unul dintre principalele grupuri de miliții irakiene aliniate la Iran, a negat orice rol în atacurile cu rachete.

Unii oficiali occidentali și irakieni spun că atacurile, adesea revendicate de grupuri puțin cunoscute, sunt efectuate de militanți cu legături cu Kata’ib Hezbollah ca o modalitate prin care aliații iranieni să hărțuiască forțele SUA fără a fi tras la răspundere.

De la sfârșitul anului 2019, Statele Unite au desfășurat greve de înaltă calitate împotriva grupului de miliți Kata’ib Hezbollah din Irak și Siria ca răspuns la atacuri cu rachete uneori mortale împotriva forțelor conduse de SUA.

Sub administrația Trump, escalada înainte și înapoi a stârnit tensiuni, culminând cu uciderea SUA a liderului militar iranian Qassem Soleimani și printr-un atac de rachetă balistică iraniană de represalii împotriva forțelor americane în Irak anul trecut.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata