UE nu a reușit să verifice BlackRock pentru reguli bancare ecologice, susține supraveghetorul UE

Comisia Europeană nu a luat în considerare în mod corespunzător conflictele de interese atunci când a numit o divizie a BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, pentru a ajuta la dezvoltarea regulilor bancare ecologice, a declarat miercuri organul de supraveghere al Uniunii Europene.

Ombudsmanul European Emily O’Reilly a lansat o anchetă după ce executivul UE a numit în martie BlackRock, prin intermediul unității de consultanță pentru piețele financiare (FMA) a companiei, pentru a produce un studiu care să informeze planurile UE de a integra durabilitatea în regulile prudențiale bancare.

Parlamentarii UE și ONG-urile Change Finance au pus la îndoială capacitatea BlackRock de a oferi consiliere imparțială, deoarece activele sale gestionate de 7,8 trilioane de dolari includ mize mari în industriile de combustibili fosili și în băncile afectate de reglementări.

Într-o decizie de miercuri, O’Reilly a încetat să solicite Comisiei anularea contractului, dar a spus că ar fi trebuit să exercite „un control mult mai critic” al cererii BlackRock.

„Ar fi trebuit să se pună întrebări cu privire la motivație, strategia de stabilire a prețurilor și dacă măsurile interne luate de companie pentru a preveni conflictele de interese au fost într-adevăr adecvate”, a spus ea.

APEL DE ANULARE

Change Finance a solicitat miercuri anularea contractului și a publicat un raport cu ONG Corporate Europe Observatory, în care se spune că BlackRock și grupurile industriale din care face parte au făcut lobby pentru a slăbi regulile planificate de finanțare verde ale UE.

Un purtător de cuvânt al BlackRock a declarat că, Comisia a declarat deja public că, calitatea tehnică a propunerii FMA a stat la baza câștigului contractului.

„FMA a adoptat o abordare cuprinzătoare, incluzând mediul academic, societatea civilă, băncile, autoritățile de supraveghere și practicienii de piață și așteaptă cu nerăbdare să își finalizeze activitatea și să transmită Comisiei raportul său final”, a spus el.

Comisia Europeană a declarat că a salutat constatările Ombudsmanului, care nu au găsit dovezi ale administrării defectuoase, și că va studia recomandările sale în detaliu.

„Confirmă ceea ce am spus de-a lungul acestui proces: am aplicat regulile pe deplin și corect”, a spus un purtător de cuvânt. BlackRock a învins alți opt ofertanți cu oferta sa de 280.000 de euro (334.000 de dolari) – aproximativ jumătate din valoarea estimată a contractului.

Această „ofertă financiară extrem de scăzută” ar putea fi privită ca o încercare de a asigura influența asupra politicilor, a declarat Ombudsmanul.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata