Superliga europeană creată pentru a „salva fotbalul”, spune președintele Real Madrid, Florentino Perez

Superliga Europeană a fost creată „pentru a salva fotbalul”, spune președintele Real Madrid, Florentino Perez.

Real este unul dintre cele 12 cluburi europene care s-au înscris în liga separatistă și intenționează să stabilească o nouă competiție la mijlocul săptămânii.

Perez a spus că mutarea a fost făcută deoarece tinerii „nu mai sunt interesați de fotbal” din cauza „multor jocuri de calitate slabă”.

„Ori de câte ori există schimbări, există întotdeauna oameni care se opun”, a spus el.
„Șase mari” englezi precum Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham au fost de acord să adere la noua ligă.

Măsura a fost criticată de autoritățile fotbalistice și de miniștrii guvernamentali din Marea Britanie și a fost condamnată pe scară largă în întreaga Europă de asociațiile Uefa și ale ligilor.

Prim-ministrul Boris Johnson va ține marți o întâlnire cu organele de conducere ale fotbalului pentru a discuta despre această mișcare, în timp ce cele 14 cluburi din Premier League care nu sunt incluse în planuri sunt, de asemenea, programate să se întâlnească.

Perez a spus că echipele de top pierd bani și că meciurile de renume le-ar ajuta să crească veniturile.

„Facem acest lucru pentru a salva fotbalul în acest moment critic”, a declarat Perez pentru emisiunea TV spaniolă El Chiringuito de Jugones.

„Dacă continuăm cu Liga Campionilor, există din ce în ce mai puțin interes și atunci se termină.

„Noul format care începe în 2024 este absurd. În 2024, suntem cu toții morți”.

Planurile pentru o renovată Ligă a Campionilor cu 36 de echipe, începând din 2024, au fost confirmate de Uefa luni.

El a adăugat: „În anii ’50, a fost o situație similară. Uefa și FIFA s-au opus noii Cupe Europene, dar această competiție a schimbat fotbalul”.
Perez a declarat că mișcarea a fost accelerată de pandemia de coronavirus, ceea ce a dus la meciurile jucate în spatele ușilor închise.

El a afirmat că 40% dintre tineri nu sunt interesați de fotbal și Real a pierdut 400 de milioane de euro (344 milioane de lire sterline) din cauza impactului pandemiei.

„Când nu aveți alt venit decât din televiziune, trebuie să găsiți o soluție pentru a face meciuri mai atractive pe care fanii din întreaga lume să le poată urmări cu toate cluburile mari”, a spus Perez.

„Tinerii nu mai sunt interesați de fotbal. Au alte platforme pe care să se distreze.

„Am putea primi înapoi o parte din banii pe care i-am pierdut din cauza pandemiei. Trebuie să strângem mai mulți bani organizând jocuri mai competitive.”
Cu toate acestea, criticii spun că această mișcare este condusă doar de bani, ar distruge ligile interne și este împotriva integrității sportului.

Fostul căpitan al Angliei, Alan Shearer, a spus că speră că cluburile engleze vor lua în considerare reacția fanilor lor, care a fost copleșitor de negativă.

„Cluburile vorbesc despre a fi o familie și despre modul în care fanii sunt sufletul clubului”, a spus Shearer pentru BBC Breakfast.

„Ei bine, să vedem ce cred ei cu adevărat despre fani, pentru că fanii au vorbit acum.

„Este clar că nu vor acest lucru, așa că hai să vedem ce înseamnă fanii lor pentru cluburile de fotbal.”
Alte trei echipe vor fi adăugate în ligă ca membri garantați, cu alte cinci calificări în fiecare an.

Perez a declarat că grupul vrea să înceapă noua ligă până în august, dacă ar ajunge la un acord cu Uefa, altfel ar putea fi amânată cu un an.

Președintele Uefa, Aleksander Ceferin, a numit liga drept un plan „rușinos, care se autosesizează” și „scuipă în fața iubitorilor de fotbal”.

Ceferin a mai spus că jucătorii implicați în ESL ar putea fi interziși de la toate competițiile Uefa, ceea ce Perez a negat.

„Nu se va întâmpla, legea ne protejează”, a adăugat Perez.

„Nu vom intra în probleme legale. Este imposibil. Jucătorii ar trebui să rămână calmi pentru că amenințările nu se vor întâmpla. „Aceasta nu este o ligă pentru bogați, este o ligă pentru a salva fotbalul”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata