A fost inventat un robot subacvatic care poate fi dirijat prin simple gesturi cu mâna

Cercetătorii din Germania au anunțat că au finalizat cu succes studiile de teren cu privire la un robot subacvatic pe care scafandrii îl pot controla numai cu ajutorul gesturilor, informează agenția DPA.

Andreas Birk, profesor de inginerie electrică și tehnologia informației la Universitatea Jacobs din Bremen, a declarat că grupul de robotică al universității, pe care îl conduce, a echipat vehiculul subacvatic comandat de la distanță cu un sistem special de cameră stereo și de procesare a datelor care recunoaște și îndeplinește comenzile semnalate cu mâna prin simple gesturi.

Invenția este parte a proiectului Uniunii Europene ‘Cognitive Autonomous Diving budDY’ sau, pe scurt, CADDY, și studiază interacțiunile între vehiculul subacvatic și scafandrii în timpul misiunilor submarine complexe, cum ar fi explorarea arheologică.

Vehiculul este operat în mod normal printr-un cablu de pe o navă sau de la țărm. Dar robotica concepută de grupul condus de Birk a dezvoltat un sistem senzorial 3D care procesează imagini în timp real.

De exemplu, un scafandru poate semnala robotului să-l urmeze, să fotografieze un obiect sau să întocmească o hartă a unei anumite zone, precizează agenția DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata