A fost lansată competiţia „Laser Valley – Land of Lights” pentru dezvoltarea zonei Măgurele

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice (MENCȘ) a anunţat, joi, 17 martie, deschiderea competiţiei internaţionale de idei „Laser Valley – Land of Lights” pentru dezvoltarea urbanistică şi arhitecturală a oraşului Măgurele şi a arealului din jur.

Proiectul ar urma să fie dezvoltat pe suprafaţa dintre Lacul Mihăileşti şi Portul 1 Decembrie. Ideea proiectului este crearea unui tech-hub de ultimă generaţie în jurul proiectului laserului de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI-NP).

Competiţia se adresează echipelor formate din studenţi, proaspăt absolvenţi sau tineri cercetători din ţară şi din străinătate, care pot participa fără a le fi solicitată vreo taxă de înscriere.

Câştigătorii competiţiei vor fi premiaţi. Astfel, locul I va primi 6.000 de euro, locul doi va fi premiat cu 4.500 de euro şi locul trei, cu 3.500 de euro. De asemenea, vor fi oferite şi trei premii din partea sponsorilor, fiecare în valoare de 2.000 de euro.

Lansarea oficială a proiectului va avea loc vineri, termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 1-5 septembrie. Finaliştii vor fi anunţaţi pe 13 septembrie şi câştigătorii pe 20 septembrie.

Potrivit ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, investiţia în dezvoltarea oraşului şi a spaţiului din jur se va face pe parcursul următorilor 10-15 ani, cu fonduri private şi structurale.

„Suntem undeva la jumătate de miliard de euro azi, dar cred că am putea depăşi 2 miliarde de euro în parteneriat public-privat în următorii 10 ani”, a spus Curaj într-o conferinţă de presă.

Ministrul a mai spus că „pe listă scurtă” se vor afla 30 de proiecte, dintre care nouă să ajungă în fază finală şi prezentate apoi în centrul oraşului Măgurele.

„Toate proiectele din lista scurtă vor fi prezentate în centrul oraşului Măgurele, astfel încât comunitatea să vadă şi ea cum va fi afectată. (…) Ca ţintă, am vrea 100 de idei de proiecte şi sunt convins că vom avea. Deja sunt trimise invitaţii la 150 de şcoli de urbanism din Europa. Mă aştept să vină şi din afara Europei”, a adăugat ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: wired.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata