Albinele pot fi folosite la depistarea unor boli

Albinele pot fi folosite la depistarea unor boli, având în vedere că au un simţ deosebit al mirosului, cu senzori de 100 de ori mai sensibili decât cei ai omului.

Plecând de la această constatare, portugheza Susanna Soares, care lucrează la proiect de peste un an, pregăteşte albine pentru a recunoaşte mirosul specific legat de compuşi chimici ai unor boli ca diabetul, tuberculoza sau cancerul pulmonar, al pielii şi al pancreasului.

 Pregătirea lor se face în doar zece minute, potrivit reflexului lui Pavlov: albinele sunt puse în contact cu mirosul specific, apoi li se administrează o soluţie de apă şi zahăr, astfel încât să asocieze mirosul cu recompensa alimentară.

Ele sunt puse apoi într-un recipient de sticlă creat de Susanna Soares. Pacientul care trebuie diagnosticat suflă în camera mică a recipientului, în timp ce albinele se află în cea mare. Ele se îndreaptă spre camera mică doar dacă depistează marcării olfactivi ai bolii pentru care au fost pregătite.

Dacă nu se înregistrează nicio schimbare în comportamentul lor, pacientul poate fi liniştit: nu are boala pentru care a fost testat.

Diagnosticul albinelor este fiabil între 90 şi 98%, iar Susanna Soares intenţionează să îşi continue cercetările pe un eşantion mai vast, cu ajutorul laboratoarelor. Puţin costisitor, aparatul ar putea fi utilizat îndeosebi în ţările mai puţin dezvoltate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata