Animalele mari, mai „pricepute” să elimine virusurile cauzatoare de cancer din ADN-ul lor

Animalele mari „se pricep” mai bine să elimine virusurile cauzatoare de cancer din ADN-ul lor, decât cele mici, susțin cercetătorii britanici, citați vineri de ziarul britanic The Independent.

Speciile mari tind să trăiască mai mult și să aibă mai multe celule decât animalele mici, ceea ce în principiu înseamnă că au un risc mai mare să dezvolte o formă de cancer în timpul vieții.

Cu toate acestea, speciile mari nu au rate mai mari de cancer decât speciile mici — o observație cunoscută ca „Paradoxul Peto”, după numele celebrului epidemiolog de la Oxford, Sir Richard Peto, care a remarcat prima dată fenomenul în anii ’70.

În prezent, un studiu realizat pe genomurile a 38 de specii de mamifere, variind ca mărime de la șoareci, la balenă albastră, a oferit o explicație parțială paradoxului, dovedind că animale mari „se pricep” mai bine la eliminarea virusurilor cauzatoare de cancer din ADN-ul lor.

O echipă de oameni de știință de la Universitățile Oxford, Glasgow și Plymouth a analizat genomii pentru secvențele de ADN ale retrovirusurilor endogene — virusuri capabile să integreze ADN-ul lor în ADN-ul cromozomilor umani.

Cercetătorii au descoperit că a existat o relație inversă între numărul de retrovirusuri endogene — „relicve” ale infecțiilor virale după milioane de ani de evoluție — și dimensiunea speciilor în cauză. Cu alte cuvinte, cu cât mai mare era animalul, cu atât era mai mic numărul de relicve virale descoperite în genomul său. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata